Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 17% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 17% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 ποσοστιαίες μονάδες (από 16,5% προ μηνός) αποτυπώνει τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), επιβεβαιώνοντας το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 32,5% (από 33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,5% (από 16,5%), ενώ ακολουθούν η Χ.Α. και το ΚΚΕ με 7,5% (από 7,5% και 7%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (από 6,5%). Κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή: Οι ΑΝΕΛ έχουν 2,5%, η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα 1%.

Η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται, βέβαια, και από το γεγονός ότι το 87% των πολιτών δηλώνει «μη ικανοποιημένο» από τις «μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης», ενώ είναι εντυπωσιακό ότι την ίδια απάντηση δίνει και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών έναντι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς το ΠΑΜΑΚ έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα αν η Ν.Δ. πρέπει να να ψηφίσει τα νέα μέτρα όταν τα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Είναι εντυπωσιακό ότι μόνον το 29,5% υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. πρέπει να δείξει συναίνεση και να ψηφίσει τα μέτρα», με το 52% να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην τα ψηφίσει». Το παράδοξο, δε, είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 43% καλούν τη Ν.Δ. «να μην ψηφίσει τα μέτρα» (με το 44,5% «να λέει ότι πρέπει τα ψηφίσει»), ενώ στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% και 19%.

Συνταγματική αναθεώρηση

Αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν και σε ένα ακόμη επίκαιρο ερώτημα, καθώς το 66,5% του συνόλου (και το 53,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από άλλα σημαντικότερα ζητήματα» και μόνον το 22,5% (και το 35,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) ότι «είναι πολύ σημαντική διαδικασία που ορθώς ήρθε από την κυβέρνηση στην επικαιρότητα».

Ως προς δε τις μελλοντικές ελπίδες των πολιτών, το 39,5% ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης (από 36% προ μηνός) δηλώνει ότι θα ήθελε «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της Ν.Δ.» και μόνον το 19% «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», με το 13,5% να απαντάει αυθόρμητα ότι θα επιθυμούσε ένα οικουμενικό υπουργικό σχήμα.

Οι άλλοι γνωστοί δείκτες δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το 73% πιστεύει ότι νικήτρια των επόμενων εκλογών θα είναι η Ν.Δ. (και μόνον το 12,5% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο κ. Μητσοτάκης με 37% έναντι 19% του κ. Τσίπρα, με το 42% να μην επιθυμεί κανέναν. Η διαφορά αυτή εξηγείται και από τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστερος όλων με 35%, ενώ ο κ. Τσίπρας προηγείται πλέον μόνον των Μιχαλολιάκου, Καμμένου και Λαφαζάνη με μόλις 22% θετικές γνώμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή