FΑΖ: Θα παραμείνει ο Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup;

FΑΖ: Θα παραμείνει ο Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μεγάλο χαμένο των ολλανδικών εκλογών, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, θέτοντας ως βασικό ερώτημα ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του και αν θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup.

Η εφημερίδα εικάζει ακόμα πως ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στο προσωπικό της νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για το πρόσωπο που μεταξύ άλλων αποφασίζει για την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα.

  

Ήδη πριν από τις εκλογές, αναφέρει η FAZ, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι o Ντάισελμπλουμ, ίσως θα αναγκάζονταν να παραιτηθεί, εάν δεν παρέμενε υπουργός Οικονομικών.

«Η θητεία μου λήγει τον Iανουάριο του 2018 και δεν άλλαξε τίποτε» έσπευσε να υπογραμμίσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμη στην ίδια εφημερίδα κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος του. 

 

Πάντως, θα παραμείνει σίγουρα στη θέση αυτή έως τον σχηματισμό της νέας ολλανδικής κυβέρνησης, διευκρίνισε στην γερμανική εφημερίδα και εάν από το χρονικό αυτό σημείο μέχρι τη λήξη της θητείας του, ως επικεφαλής του Εurogroup, υπάρξει «κενό» τότε θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα.

Παρότι, όπως επισημαίνεται, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαραίτητα κάποιον υπουργό Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί της Ευρωζώνης εκφράζουν την προτίμηση τους σε κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα του.

 

Εν τω μεταξύ, «Μετεκλογικά βάσανα» είναι ο τίτλος ανάλυσης του Spiegel Online αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία. «Πριν ξεκινήσει την τρίτη πρωθυπουργική θητεία του (ο Μαρκ Ρούτε) θα πρέπει να βρει πρώτα εταίρους με τους οποίους θα συνεργαστεί. Με τις 33 από τις 150 έδρες που απέσπασε το κόμμα του, απέχει παρασάγγας από την πλειοψηφία» εξηγεί ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα τόσο σύντομα.

«Ο Ρούτε χρειάζεται τώρα νέους εταίρους και μάλιστα τρεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει την πλειοψηφία των 150 βουλευτών. Αυτό ακούγεται περίπλοκο και ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρξουν μακρές διαπραγματεύσεις», καταλήγει.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή