Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο αναμενόταν να κλείσει με κέρδη αυτή την εβδομάδα χάρη στην υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων και στη διαβεβαίωση της Σ. Αραβίας πως είναι έτοιμη να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής και στο β΄ εξάμηνο. Χθες το μεσημέρι το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν 0,37% στα 48,93 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του WTI ενισχυόταν 0,9% από την αρχή της εβδομάδας. Η τιμή του Brent ενισχυόταν 0,31% στα 51,90 δολ. το βαρέλι. Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τις αρχές του 2017. Ο δε υπ. Ενέργειας της Σ. Αραβίας, Χαλίντ αλ Φατίχ, δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα μπορούσαν να επεκτείνουν πέραν του Ιουνίου τη μείωση της παραγωγής αν τα παγκόσμια αποθέματα εξακολουθήσουν να βρίσκονται πάνω από τον μέσον όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Ανοδικά ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού ενισχυόταν χθες το μεσημέρι κατά 0,11% στα 1.228,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ από την αρχή της εβδομάδας τα κέρδη για τους επενδυτές του χρυσού ανέρχονται σε περίπου 2%. Η απόφαση της αμερικανικής Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού την Τετάρτη αλλά να τηρήσει επιφυλακτική στάση μέχρι να διαπιστώσει ποια θα είναι η δημοσιονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου κ. Τραμπ ενίσχυσε σημαντικά τον χρυσό. Την Πέμπτη τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση χρυσού τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 2,2%, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών. Το ράλι του χρυσού είχε ανακοπεί στις αρχές Μαρτίου έπειτα από δύο συνεχόμενους μήνες κερδών εξαιτίας του φόβου των επενδυτών πως η Fed θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, την Τετάρτη η κ. Γέλεν είχε διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο, με τη Fed να διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη πως θα αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια δανεισμού το 2017. «Οι τρεις αυξήσεις επιτοκίων είχαν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά και είχαν ενσωματωθεί στην τιμή. Μπορεί τελικά να είναι ανόητο να στοιχηματίζεις στην πτώση του χρυσού», σχολιάζει ο κ. Ναΐμ Ασλάμ επικεφαλής αναλυτής της Think Markets U.K.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η ατέρμονη διαπραγμάτευση διατηρεί το επενδυτικό/πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας σε επίπεδα χρεοκοπίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη διατήρηση του spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές) στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 677 μονάδες βάσης που είναι από τα υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων εβδομάδων. Ταυτόχρονα, χθες, επιδεινώθηκαν οι αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου, καθώς οι διαχειριστές ομολόγων δεν αναλαμβάνουν το ελληνικό επενδυτικό ρίσκο. Ειδικότερα, η χθεσινή απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 8,05% από 7,99% που είχε κυμανθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Το 10ετές αποτιμήθηκε στα 75,80 λεπτά από 76,15 λεπτά που είχε αποτιμηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η απόδοση στο 7,25% από 7,19% της προχθεσινής συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή