Οι Γερμανοί ξανάρχονται (για διακοπές)

Οι Γερμανοί ξανάρχονται (για διακοπές)

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό επιφύλαξε η διεθνής έκθεση τουρισμού ΙΤΒ, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Με χαμόγελα επέστρεψαν οι Ελληνες τουριστικοί επιχειρηματίες από τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου στο Βερολίνο. Στην έκθεση, που αποτελεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις σε ετήσια βάση του παγκόσμιου τουρισμού, συμμετείχαν περίπου 10.000 εκθέτες από 180 χώρες, ενώ στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού φιλοξενήθηκαν συνολικά 76 Ελληνες εκθέτες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Aνδρέα Ανδρεάδη, φέτος αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Την εκτίμηση για τις θετικές εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό από τη γερμανική αγορά ενισχύει το γεγονός ότι οι επιπλέον διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τα γερμανικά προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας είναι κατά 151.166 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, μεγάλος αριθμός κρατήσεων έχει ήδη κατευθυνθεί προς τη χώρα μας, καθώς οι Γερμανοί αξιοποίησαν τις προσφορές που έδωσαν τα ελληνικά ξενοδοχεία την προηγούμενη περίοδο.

Η διαμόρφωση των ανοδικών τάσεων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε σχέση τόσο με την τρομοκρατία όσο και με τη διατάραξη των σχέσεών της με ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή περίοδο ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν τη γειτονική χώρα μειώθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ισπανία, που για τους Γερμανούς αποτελεί πρώτη επιλογή για διακοπές, εξάντλησε από πέρυσι τις δυνατότητες απορρόφησης της τουριστικής ζήτησης, ειδικά στην αιχμή της σεζόν, και το ίδιο εκτιμάται πως θα συμβεί και φέτος.  

Πάντως, πέραν των θετικών σχολίων που αποκόμισαν οι Ελληνες επιχειρηματίες του τουρισμού κατά τη διάρκεια των επαφών τους με τους εκπροσώπους γερμανικών τουριστικών οργανισμών για τη φετινή σεζόν, υπήρξαν και συζητήσεις που τους προβλημάτισαν για τη μελλοντική πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η εξαγγελία της κυβέρνησης για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία και σε άλλα καταλύματα από την 1.1.2018. Ο τουριστικός κλάδος, όπως ανέφεραν οι Ελληνες επιχειρηματίες, είναι ήδη υπερφορολογημένος και μια νέα επιβάρυνση θα πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του. Ακόμη και οι εκπρόσωποι των ξένων τουριστικών οργανισμών θέτουν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι προορισμοί με υπερφορολογημένο τουριστικό προϊόν έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου να απολέσουν μερίδια από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Οπως τονίζουν, μια πιθανή επάνοδος της Τουρκίας στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν εκλείψουν τα προβλήματα αστάθειας που αντιμετωπίζει, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από προορισμούς με υψηλή φορολογία. Υπό αυτό το πρίσμα οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης κατά την αναχώρηση των πελατών. Από την πλευρά τους οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν οι όποιες επιβαρύνσεις εντός της τιμής του προσφερόμενου πακέτου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο διατηρείται θολό το τοπίο για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, τόσο περισσότερο μειώνεται η δυνατότητα των περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου να διαμορφώσουν μεσο-μακροπρόθεσμες στρατηγικές βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή