Οκτώ συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο – Ερευνάται εάν ο δράστης είχε συνεργό

Οκτώ συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο – Ερευνάται εάν ο δράστης είχε συνεργό

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφοδο σε έξι σπίτια στο Μπέρμιγχαμ αλλά και το Λονδίνο πραγματοποίησε τα ξημερώματα η βρετανική Αστυνομία στο πλαίσιο της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίθεση στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Οπως ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχουν γίνει μέχρι στιγμής οκτώ συλλήψεις.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο δράστης ενήργησε μόνος του ενώ δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές. Ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ανέφερε ότι γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην επίθεση. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους συνολικά τέσσερις άνθρωποι, και όχι πέντε, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 29 άτομα, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η αστυνομία φέρεται να γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη αλλά δεν τον έχει κατονομάσει.

Οι νεκροί είναι ένας αστυνομικός, μια γυναίκα γύρω στα 40, ένας άνδρας περίπου 50 ετών και ο δράστης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο δράστης στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλο αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι. «Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (…), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρόουλι. Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα.

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014. Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυχτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «Βρετανούς φίλους» της, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να έρθει στο Λονδινο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους. Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Θυμίζει τις επιθέσεις της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροί) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τον διοικητή Ρόουλι, ο δράστης αρχικά χτύπησε με το αυτοκίνητό του πάνω στη γέφυρα πολλούς πεζούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τρεις αστυνομικοί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τος και περισσότεροι από δέκα δέχθηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες. Μια γυναίκα που πήδησε στον Τάμεση για να ξεφύγει από το όχημα διασώθηκε σοβαρά τραυματισμένη. Αφού έριξε το γκρίζο όχημα SUV που οδηγούσε πάνω στα κάγκελα του μεγάρου του Ουεστμίνστερ, λίγο αφού βγήκε από τη γέφυρα, ο δράστης όρμησε προς μια κοντινή είσοδο του κοινοβουλίου, πριν μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Η αστυνομία τον πυροβόλησε ενώ εκείνος επιχειρούσε να επιτεθεί σε έναν δεύτερο αστυνομικό. Εικόνες δείχνουν τον συντηρητικό βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος είχε χάσει έναν αδελφό σε επίθεση το 2002 στο Μπαλί της Ινδονησίας, να προσπαθεί μάταια να κάνει καρδιακές μαλάξεις στον αστυνομικό, σύζυγο και πατέρα ηλικίας 48 ετών ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα. «Φωτογραφίζαμε το Μπιγκ Μπεν όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν, είδαμε έναν άνδρα γύρω στα 40 να κρατάει ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών.

Στη συνέχεια ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς. Διασχίσαμε τον δρόμο και είδαμε τον άνδρα ματωμένο στο έδαφος», αφηγήθηκε η Τζέιν Ουίλκινσον στο βρετανικό πρακτορείο Press Association. «Είδα τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Τζακ Χάτσινσον, ένας Αμερικανός τουρίστας που έμεινε αποκλεισμένος για τρεις ώρες πάνω στη μεγάλη ρόδα London Eye, στην άλλη άκρη της γέφυρας. Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. «Επικράτησε πανικός», αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ. Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκινητό της. Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ' αόριστον.

Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτους ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης. Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η (αριστερή) Daily Mirror χαρακτηρίζει «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». «Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Newsroom K, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή