Λονδίνο: Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, ο δράστης της επίθεσης – Στους πέντε νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός

Λονδίνο: Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, ο δράστης της επίθεσης – Στους πέντε νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καλίντ Μασούντ, ένας Βρετανός 52 ετών, είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 40, μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνες.

Νωρίτερα, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους, και διεκπεραίωσε την επίθεση ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ISIS να στοχεύσει πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στη γέφυρα του Oυέστμινστερ, στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε από την πλευρά της η βρετανική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι επτά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και άλλο ένα στο Λονδίνο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη έρευνες σε σπίτια στην Ουαλία, στο ανατολικό Λονδίνο και στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν «εκατοντάδες» αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας 75 ετών, τραυματίας της επίθεσης, υπέκυψε στα τραύματά του, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε πέντε μαζί με τον δράστη, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Μέι: Η Βρετανία δε θα φοβηθεί

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο νωρίτερα τόνισε πως όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες, καθώς οφείλει να σεβαστεί τα όρια που θέτει η αστυνομία, όμως δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.

Η Μέι ξεκαθάρισε πως η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν δράστη, ο οποίος επιτέθηκε σκοτώνοντας επί τόπου δύο πολίτες και έναν αστυνομικό, και τραυματίζοντας άλλους 40 πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι 12 Βρετανοί, δύο παιδιά από τη Γαλλία, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Κινέζος, ένας Αμερικανός και δύο Ελληνες.

Πάντως, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, διότι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο της επίθεσης και επέστρεψαν άμεσα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξη Γεωργιάδης,το ζευγάρι Ελλήνων τραυματίστηκε ελαφρά στην επίθεση. Μάλιστα οι δύο τραυματίες πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο, περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό.

«Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. Μέι ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η κ. Μέι εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τις απώλειες και τις ελπίδες της για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Ανέφερε επίσης πως οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις πρεσβείες ώστε να ενημερώσουν τις χώρες για τα στοιχεία των τραυματιών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι τρομοκράτες ξέσπασαν όλη τους την οργή σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ενώ ευχαρίστησε όλους τους φίλους και συμμάχους που στέκονται στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας.

Αναφερόμενη στον αστυνομικό που έχασε τη ζωή του η Τερέζα Μέι τον χαρακτήρισε «ήρωα», ενώ σημείωσε πως ο δράστης είχε γεννηθεί στη Βρετανία και είχε βρεθεί στο στόχαστρο της MI5 στο παρελθόν ως βίαιος εξτρεμιστής. Σημείωσε παράλληλα ότι η ισλαμιστική ιδεολογία ήταν αυτή που «όπλισε» το χέρι του δράστη,  και πως η ταυτότητά του θα ανακοινωθεί στο κοινό τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η Μέι τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα φοβηθεί από την επίθεση αυτή και ότι ο δράστης δεν κατάφερε να εισέλθει στο Γουεστμίνστερ χάρη στην ηρωϊκή στάση της αστυνομίας.

Υπενθύμισε πως από χθες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Μπέρμιγχαμ και Λονδίνο, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις και 6 έρευνες σε οικίες, ενώ ξεκαθάρισε πως θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα. 

Εξάλλου, ανέφερε πως το επίπεδο απειλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία παραμένει υψηλό, στον δεύτερο βαθμό επικινδυνότητας, δηλαδή «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επίθεσης για κάποιο διάστημα». Ξεκαθάρισε πως ο βαθμός απειλής δεν ανέβηκε στο πρώτο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση πως επίκειται άμεσα τρομοκρατική επίθεση, όμως οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Χθες είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε το καλύτερο. Τη γενναιότητα και την αυτοθυσία. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Δεν θα νικήσουν. Οι δημοκρατικές μας αξίες θα κυριαρχήσουν», ανέφερε κλείνοντας η Τερέζα Μέι, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή