Άποψη: Χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα φοβάται το ICC

Άποψη: Χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα φοβάται το ICC

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τσουνάμι αντιπαγκοσμιοποίησης κατακλύζει τον δυτικό κόσμο και αποσταθεροποιεί τα θεμέλια της οικονομικής συνεργασίας και κοινωνικής συναίνεσης που έφερε τη μεγάλη πρόοδο κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Οι πολυμερείς θεσμοί που έχουν επιτύχει την ευημερία και ασφάλεια –μέσω του ελεύθερου συστήματος συναλλαγών– αμφισβητούνται από την επαναφορά του προστατευτισμού και του οικονομικού εθνικισμού προηγούμενων γενεών, στιγματίζονται με ξενοφοβικές αποχρώσεις και απειλές επιβολής εισαγωγικών δασμών που θα δημιουργήσουν χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για σχεδόν 100 χρόνια, το International Chamber of Commerce (ICC) είναι ο φάρος για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ειρήνη. Το αναγνωρισμένο έργο συγκρότησης κανόνων και κανονισμών που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες και προωθεί την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά.

Οι Εθνικές Επιτροπές του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως το ICC Ελλάς, και τα μέλη αυτού του παγκόσμιου επιχειρηματικού οργανισμού διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον διάλογο με τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σε καθημερινή βάση για να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του ICC, που αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος παγκόσμιος θεσμός, βοηθάει ουσιαστικά στην επίλυση των επιχειρηματικών διαφορών ακόμα και μεταξύ ιδιωτών και κρατών.

Η στενή συνεργασία του ICC με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), για την ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, έχει κάνει πάρα πολλά για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για εκατομμύρια επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Η ολοκληρωμένη εμπλοκή του ICC στην Business 20 (Β20) του G20 δίνει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η πρόσφατη αναγνώριση του ICC από τον ΟΗΕ, με την υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, ως η φωνή της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας μέσω της χορήγησης «καθεστώτος παρατηρητή», μας δίνει μια μοναδική και απαράμιλλη ευκαιρία να συμμετέχουμε ενεργά και ανεξάρτητα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Βεβαίως δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τις αδυναμίες της παγκοσμιοποίησης. Για τον λόγο αυτό, ο Ινδός πρόεδρος του ICC, Sunil Bhati Mittal, πιστεύει ότι κεντρικό θέμα των εργασιών του ICC είναι η «συμμετοχικότητα» – με στόχο να διασφαλίσει ότι ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από το παγκόσμιο εμπόριο.

Ενα βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων στην κοινωνία. Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης προσφέρουν την ευκαιρία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και παρέχουν στις επιχειρήσεις τεράστια στρατηγική ευκαιρία ανάπτυξης.

Το «Better Business, Better World» report, που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Επιχειρήσεων και Αειφόρου Ανάπτυξης του ICC (Business and Sustainable Development Commission, BSDC), της οποίας επικεφαλής είναι ο γεν. γραμματέας του ICC, John Danilovich, δείχνει πως οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας ευημερία για όλους.

Εμείς στο ICC πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες που καθορίζουν την αποστολή μας και μας κάνει αυτό που είμαστε: εμπόριο, ευημερία, ευθύνη και ειρήνη.

* Ο κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος είναι πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-Ελλάς (ICC Ελλάς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή