Αγνωστος ο χρόνος επιστροφής των θεσμών – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Αγνωστος ο χρόνος επιστροφής των θεσμών – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των συζητήσεων.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων από τη βάση τους, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, στα δύσκολα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό υπήρξε σύγκλιση, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τις περισσότερες απαιτήσεις των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από δύο ευρωπαϊκές πηγές τα εργασιακά και η ενέργεια είναι οι δύο τομείς στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση, αλλά ακόμη τίποτα δεν έχει κλείσει. «Σε όλους τους τομείς υπήρξε πρόοδος και εχουμε έρθει πιο κοντά αλλά δεν υπάρχει οριστική συμφωνία σε κάνένα τομέα», διευκρίνιζε ευρωπαϊκη πηγή χθες, μετά το πέρας των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας πάντως για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν το γεγονός ότι σε αυτές παραβρέθηκε την Πέμπτη για λίγες ώρες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν καθώς είχε συμφωνηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν υπάρξει αρκετή πρόοδο στις συζητήσεις της Τρίτης και Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι δύσκολο αυτή να γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι εβδομάδα διακοπών στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μην μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, όπως σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές στην «Κ» είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Ενώ η ελληνική πλευρά ήλπιζε να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πλέον ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να φτάσουν στη Μάλτα με ένα σχέδιο για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με περιορισμένο ίσως αριθμό ανοιχτών ακόμη θεμάτων, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στην «Κ» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν συνδέεται με την στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή εξαιρετικά σύντομα, απομένουν να ρυθμιστούν δύο – τρεις λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως διευκρίνιζαν πάντως πηγές, η διαπραγμάτευση για τις «2-3 λεπτομέρειες» θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ δεν ανέφεραν αν υπάρχει προγραμματισμός για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση, αργά μετά τα μεσάνυχτα, των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτές δεν συνιστούν εμπλοκή της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή