Τα κινητά αντικαθιστούν τα ναρκωτικά

Τα κινητά αντικαθιστούν τα ναρκωτικά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ βιώνουν μια πραγματική επιδημία κατάχρησης οπιοειδών σκευασμάτων, τα συνθετικά ναρκωτικά διαρκώς αυξάνονται και η χρήση κάνναβης διευρύνεται, διαπιστώνεται ότι οι νέοι Αμερικανοί έχουν μικρότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν και να κάνουν τακτική χρήση ναρκωτικών και ουσιών, ανάμεσα στα οποία και το αλκοόλ.

Κανείς, επί του παρόντος, δεν γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μείωση των καπνιστών στην πραγματικότητα αποκλείει μία οδό προς τα ναρκωτικά και ότι οι ενημερωτικές εκστρατείες κατά των ναρκωτικών τελικά αποδίδουν.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να απασχολούνται με μία άκρως ενδιαφέρουσα ερώτηση: Μήπως οι έφηβοι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ναρκωτικά, επειδή διαρκώς διεγείρονται και απασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά τους.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα ήταν χρήσιμο να ερευνηθεί, καθώς, όπως διαπιστώνεται, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών κλιμακώθηκε την ίδια στιγμή που μειώθηκε η χρήση των ναρκωτικών. Αυτό, επ’ ουδενί, δεν σημαίνει ότι το ένα φαινόμενο προκάλεσε το άλλο, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα διαδραστικά μέσα φαίνεται να επηρεάζουν τα ίδια κυκλώματα με την πραγματοποίηση πειραμάτων με τα ναρκωτικά, όπως είναι η αναζήτηση ισχυρών συγκινήσεων και η επιθυμία ανεξαρτησίας. Δεν αποκλείεται, όμως, η ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα στην πραγματικότητα να αποστερεί τον χρόνο από άλλες ενασχολήσεις, όπως είναι αυτή με τα ναρκωτικά.

Η Νόρα Βολκόφ, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών, λέει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα μέσα στους επόμενους μήνες και οι ειδικοί θα αναλύσουν το ενδεχόμενο τα έξυπνα κινητά να είναι αυτά που ευθύνονται για τη μείωση της χρήσης των ναρκωτικών.

Καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν την αιτία του φαινομένου, η λύση των κινητών τηλεφώνων μοιάζει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η δρ Βολκόφ, μάλιστα, επισημαίνει ότι τα νεαρά παιδιά μπορούν να νιώσουν ευφορία παίζοντας με τα παιχνίδια στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η δρ Σίλβια Μάρτινς, ειδική στην κατάχρηση ουσιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, θεωρεί την προσέγγιση αυτή πολύ πιθανή. «Η ενασχόληση με διαδραστικά παιχνίδια και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πληρούν την ανάγκη για δυνατές συγκινήσεις, όπως, εξάλλου, και για αναζήτηση καινοτόμων πραγμάτων και καταστάσεων», εξηγεί η δρ Μάρτινς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η θεωρία αυτή μένει να αποδεχθεί.

Η αλήθεια είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά είναι συγκριτικά νεόφερτα και μόλις τώρα οι ερευνητές καταλαβαίνουν με ποιον τρόπο επιδρούν στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα δεν απαντούν μόνο στην αρχέγονη ανάγκη μας για επαφή και επικοινωνία αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ισχυρά συναισθήματα.

Η Αλεξάντρα Ελιοτ, 17 ετών, λέει ότι η χρήση του τηλεφώνου της για κοινωνική δικτύωση την κάνει να αισθάνεται όμορφα και ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους που πάνε στα πάρτι και δεν θέλουν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, καθώς «μπορείς να κάθεσαι και να φαίνεται σαν να κάνεις κάτι, ενώ στην πραγματικότητα απλώς πλοηγείσαι στο Ιντερνετ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή