Διπλωματικές επιπλοκές λόγω κρίσης επιχειρηματικού γίγαντα της Κροατίας

Διπλωματικές επιπλοκές λόγω κρίσης επιχειρηματικού γίγαντα της Κροατίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μεγιστάνας Ιβίτσα Τοντόριτς, ο οποίος με τις δραστηριότητες του ομίλου της Agrokor παράγει το ένα έκτο του ΑΕΠ της Κροατίας, κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση από τη ρωσική τράπεζα Sberbank και η αυτοκρατορία του να διαλυθεί – ακόμα και ο Ρώσος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ ενεπλάκη στην υπόθεση, προειδοποιώντας την Agrokor για τα χρέη της. Τον Ιανουάριο η εταιρεία του, που παράγει, επεξεργάζεται και πουλάει τρόφιμα, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους. Αμεση ήταν η αντίδραση όσων είχαν στα χέρια τους ομόλογά της – έσπευσαν να τα πουλήσουν μαζικά. Ανησυχούσαν για το αν ο κ. Τοντόριτς μπορεί να πληρώσει τα 5,7 δισ. ευρώ που χρωστάει στους ιδίους αλλά και στους προμηθευτές του. Με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της αγοράς στο πρόσωπό του, κινδυνεύει να καταρρεύσει η αυτοκρατορία που έκτιζε συστηματικά επί 40 ολόκληρα χρόνια. Ο όμιλος Agrokor έχει τη μεγαλύτερη έγγεια ιδιοκτησία στην Κροατία και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα, με 60.000 εργαζομένους.

Κατά τον διαχειριστή κεφαλαίων Λουτς Ρεμέγιερ της Landesbank Berlin Investment, «η αποδόμηση γίνεται πολύ γρήγορα και η εταιρεία του Τοντόριτς αποτελεί δείγμα τού τι σημαίνει σε μια αναπτυσσόμενη αγορά να δανείζεται κανείς χωρίς σχέδιο». Αρχικά, η Sberbank, την οποία διοικεί στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπευσε να συνδράμει τον μεγαλοεπιχειρηματία. Ετσι ανέλαβε να εξοφλήσει μερικούς από τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ του. Σήμερα, όμως, έχει αποκαλυφθεί πόσο μείζονα είναι τα προβλήματα του Ιβίτσα Τοντόριτς. Η πιστώτρια τράπεζά του θέτει ως όρο να αποχωρήσει αυτός από την ηγεσία της Αgrokor για να τη διασώσει.

Πέραν του προσωπικού χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, υπάρχει και σαφής πολιτική διάσταση λόγω της διασύνδεσης της Sberbank με το Κρεμλίνο. Η Ρωσία έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Κροατίας να υπερψηφίσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της, αλλά και με το ότι η τελευταία έχει κακές σχέσεις με τη Σερβία – χώρα-σύμμαχο της Ρωσίας. Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης στην Κροατία, Ανβάρ Ασίμoφ, προειδοποίησε τον κ. Τοντόριτς για τα χρέη του προς τη Sberbank και τη μικρότερη ρωσική κρατική VTB Bank, τη δεύτερη πιστώτρια τράπεζά του. «Βοηθάμε εταιρείες με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο κ. Ασίμοφ. «Δεν ισχύει αυτό για την Agrokor». Ο επικεφαλής της Sberbank Χέρμαν Γκρεφ επιτέθηκε στον πρέσβη δημοσίως (γεγονός αρκετά ασυνήθιστο), επειδή προκάλεσε με τα σχόλιά του αναταραχή στην αγορά. Τέλος, δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν τον κ. Γκρεφ να θέλει να εκμεταλλευθεί τη θέση της Sberbank για να ελέγξει την Agrokor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή