Η BoΕ θα υποβάλει σε τεστ αντοχής τις αγγλικές τράπεζες

Η BoΕ θα υποβάλει σε τεστ αντοχής τις αγγλικές τράπεζες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες επιβίωσης των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, ελεύθερης πτώσης της στερλίνας και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού αλλά και σε περίπτωση μείωσης της κερδοφορίας τους θα ανιχνεύσει ο νέος γύρος τεστ αντοχής που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Δύο ημέρες πριν από την ενεργοποίηση αύριο του Αρθρου 50 από τη Βρετανή πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ κάλεσε τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε σειρά «εφιαλτικών» σεναρίων, συνεπακόλουθων του Brexit, χωρίς, ωστόσο, να το κατονομάσει ως γενεσιουργό αιτία των εξελίξεων.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ελεύθερη πτώση της στερλίνας κατά 32% στα 85 σεντς του δολαρίου, εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5%, που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις επίσημες προβλέψεις για μέχρι τα τέλη του 2018, αλλά και μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 4,7%. Το δεύτερο σενάριο αφορά την περίπτωση ραγδαίας μείωσης της ζήτησης για περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας, με ανάλογη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, ύφεσης 2,4% στην παγκόσμια οικονομία, συνεπεία της κατάρρευσης των κινεζικών αγορών πίστωσης, συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου και της διασυνοριακής δραστηριότητας των τραπεζών αλλά και σειρά παραγόντων που πλήττουν την κερδοφορία τους: επίμονα χαμηλά επιτόκια, πρόστιμα που τους επιβάλλονται για κακή συμπεριφορά και εντεινόμενο ανταγωνισμό από ξένες τράπεζες. Σύμφωνα με τον Μαρκ Κάρνεϊ, η μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών αποτελεί «λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καθώς περιορίζει τη δυνατότητά τους να ανακάμψουν έπειτα από σοκ. Στη δοκιμασία θα πάρουν μέρος και οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας (Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Nationwide, RBS, Santander και Standard Chartered), που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 80% του δανεισμού όσων τραπεζών υπόκεινται στην εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή