Η αλήθεια είναι διεθνής γλώσσα

Η αλήθεια είναι διεθνής γλώσσα

Κύριε διευθυντά

Η εξαγγελία και η συνεχής ενασχόληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη «Συμφωνία Αλήθειας» μου υπενθύμισε την επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του κεντρικού αναγνωστηρίου του νέου κτιρίου της Εθνικής και της Διαίτης Βιβλιοθήκης της Ιαπωνίας στο Τόκιο. Η επιγραφή είναι στα ελληνικά και παρουσιάζει το χωρίον του Ευαγγελίου του Ιωάννου με τη ρήσιν του Χριστού: Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.

Στην απορία μου πώς σ’ ένα κρατικό ίδρυμα κράτους το οποίο ελάχιστη σχέση έχει με τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό τοποθετείται επιγραφή με χριστιανική ρήση και μάλιστα στα ελληνικά, η απάντηση ήταν αποκαλυπτική· ότι ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού. Η δε επιγραφή αυτή είναι η αρμοδιότερη για να χαρακτηρίσει τη σημασία του κεντρικού αναγνωστηρίου μιας βιβλιοθήκης, μάλιστα εθνικής.

Ας προχωρήσει, λοιπόν, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην πραγματοποίηση του στόχου. Πέραν της πολιτικής σημασίας του είναι σημαντικός ως στόχος που διακινεί αξίες παγκόσμιας σημασίας, όπως οι χριστιανικές και οι ελληνικές.

Παναγιωτης Γ. Νικολοπουλος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Εθνικής, Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή