Αβεβαιότητα για ΗΠΑ και Βρετανία

Αβεβαιότητα για ΗΠΑ και Βρετανία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι επενδυτές δραστηριοποιούνται στη διεθνή αγορά περιόρισαν την έκθεσή τους τον Μάρτιο σε μετοχές αμερικανικών ομίλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Κύριος μοχλός της απόφασής τους ήταν η αμφιβολία για την πορεία υλοποίησης των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, περιόρισαν την έκθεσή τους σε μετοχές των βρετανικών ομίλων, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και της πιθανολογούμενης διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη δημοσκόπηση του Reuters συμμετείχαν 46 διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής τμημάτων επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς οίκους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ιαπωνία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές μετοχές στο 40,8% επί του χαρτοφυλακίου τους συνολικά τον Μάρτιο, έναντι του 41,2% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την εκλογή του Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί αύξηση δημοσίων δαπανών και μείωση φόρου. Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι οι επενδυτές είχαν ενθαρρυνθεί από αυτές τις υποσχέσεις, εκτιμώντας ότι η υλοποίησή τους θα ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε ήταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη από το Κογκρέσο, για να αποσυρθεί το πρόγραμμα καθολικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, κατά συνέπεια, «ξεφούσκωσε».

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έπειτα από αυτήν την αποτυχία. «Ενδεχομένως, “η οικονομική πολιτική Τραμπ” αρχίζει να χάνει την αίγλη της, εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος διακηρύσσει τα σχέδιά του, αλλά δεν τα κάνει χειροπιαστά», επισημαίνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Investment Quorum, Πίτερ Λόουμαν. Ο Πέτερ βαν ντερ Βέλε, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών της Robeco, δεν έχει αλλάξει την ουδέτερή του στάση ως προς τις μετοχές. «Δεν είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να παίξουμε ρόλο κυνηγού για επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά τώρα που γίνεται εμφανές ότι εξανεμίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω Τραμπ». Παρά ταύτα, παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε μετοχές τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά τι στο 45,7%, σε σύγκριση με το 45,5% τον Φεβρουάριο, ενώ οι τοποθετήσεις σε ομόλογα μειώθηκαν στο 39,7% από το 40,3%.

Συν τοις άλλοις, οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν την έκθεσή τους σε βρετανικές μετοχές κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% των χαρτοφυλακίων τους συνολικά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η οικονομία της Γηραιάς Αλβιώνας πιθανώς να δοκιμαστεί σκληρά στη διάρκεια της διετούς διαδικασίας για την έξοδο από την Ε.Ε., με τη Σκωτία να επαναφέρει το αίτημα για δημοψήφισμα σχετικά με την αυτονόμησή της. Οι επενδυτές παραδέχονται ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο του Brexit. Ωστόσο, το 75% όσων απάντησαν σε μία επιπλέον ερώτηση σχετικά με τη Σκωτία, τόνισαν ότι ενδεχόμενη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους κάνει να μειώσουν ακόμη περισσότερο την έκθεσή τους σε βρετανικούς τίτλους, ενώ η αβεβαιότητα θα επιταθεί και ο χρόνος διαπραγμάτευσης θα επιμηκυνθεί. Σχετικά με τις μετοχές των χωρών της Ευρωζώνης, οι επενδυτές έδειξαν ότι είναι αισιόδοξοι. Η έκθεσή τους αυξήθηκε 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,6% του χαρτοφυλακίου τους συνολικά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Αύγουστο. Οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν τον Μάρτιο 2,4% και 4,6% το πρώτο τρίμηνο, με τον δείκτη Dax να αγγίζει ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Ο υπεύθυνος στρατηγικής στον βραχίονα διαχείρισης κεφαλαίων της UBS Μπόρις Βίλεμς αναφέρει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το αδύναμο ευρώ λειτουργούν ευνοϊκά για τις επενδύσεις σε μετοχές της Ευρωζώνης. Το 54% των επενδυτών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων μετά το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή