Οι πρώτες υπογραφές για το κυπριακό αέριο

Οι πρώτες υπογραφές για το κυπριακό αέριο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβόλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τις ExxonMobil και Qatar Petroleum, με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπέγραψε χθες η Λευκωσία. Σήμερα θα υπογραφούν αντίστοιχα συμβόλαια με τις Total και Eni, ενώ τα έσοδα που απορρέουν από την υπογραφή των τριών συμβολαίων θα ανέλθουν στα 103,5 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil θα πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δείχνει τη σημασία της συμφωνίας.

Με βάση το συμβόλαιο για την εξερεύνηση και το μοίρασμα της παραγωγής από το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η ExxonMobil θα διενεργήσει από κοινού με την πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ QP τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προβλέπεται ότι θα γίνει το 2018. Σήμερα θα υπογραφούν και τα συμβόλαια με την κοινοπραξία της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total και της ιταλικής EΝΙ για πραγματοποίηση ερευνών στο οικόπεδο 6, ενώ η ENI κέρδισε μόνη της τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. «Η στρατηγική σημασία της παρουσίας των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, και πρώτη φορά την ανατολική Μεσόγειο, είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστούμε την οικονομική τους επιφάνεια και την τεχνογνωσία τους στον τομέα των υδρογονανθράκων και του υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Αντριου Σουίγκερ είπε χθες πως οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες θα διενεργηθούν πρώτα για να αποφασιστεί ποιες είναι οι καλύτερες τοποθεσίες στο οικόπεδο 10, ώστε να ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Μόνο τότε θα είναι σε θέση οι εταιρείες να εκτιμήσουν το μέγεθος των δυνητικών κοιτασμάτων. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 12 ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10, 6 και 8, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη. «Εκτιμούμε την ισχυρή σχέση συνεργασίας με το υπουργείο Ενέργειας και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αξιολογήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Σουίγκερ. Ο κ. Σαάντ Σερίντα αλ Καάμπι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, τόνισε τη σημασία που έχει για την κοινοπραξία η υπογραφή της συμφωνίας έρευνας και εκμετάλλευσης, διότι «επεκτείνει την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ελπίζουμε ότι βρίσκεται μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή».

Το συμβόλαιο που υπογράφηκε χθες περιλαμβάνει δέσμευση από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum να αποκτήσει τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα και να πραγματοποιήσει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο του συμβολαίου. Παράλληλα, η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με την κυπριακή κυβέρνηση για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα έχουν στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων από Κυπρίους εργαζομένους και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποκτήσει ευρύτερες γνώσεις για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

Η γεωστρατηγική και οικονομική σημασία της ανατολικής Μεσογείου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ το 2010. Το 2015, η ιταλική ENI είχε ανακαλύψει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, ονόματι Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Το κοίτασμα Ζορ εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 30 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Μόλις την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ είχαν συναντηθεί στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας, και είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, δεδομένου πως ο αγωγός θα έχει μήκος 2.000 χιλιόμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή