Ελλάδα – Κίνα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία

Ελλάδα – Κίνα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση ανάπτυξης, κατά την οποία απαιτούνται το ενδιαφέρον και η στήριξη ατόμων από όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ως ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα θα ήθελα να μεταφέρω το εξής μήνυμα στον ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο αλλά και στους Ελληνες: Ενισχύστε την εμπιστοσύνη γιατί ανοίγουμε δρόμο προς την επιτυχία! Σήμερα έχουμε ανάγκη την εμπιστοσύνη περισσότερο από ποτέ. Σήμερα μεταξύ μας υπάρχει τόση εμπιστοσύνη και αισιοδοξία όσο ποτέ.

Πρώτον, οι αναπτυξιακές στρατηγικές των δύο χωρών έχουν ευθυγραμμιστεί με επιτυχία, γεγονός που δίνει ισχυρή ώθηση στη διμερή οικονομική συνεργασία. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να γίνει περιφερειακό κέντρο στη ναυτιλία, στην ενέργεια και στις υπηρεσίες αλλά και η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για εμπορεύματα, υπηρεσίες και ανθρώπους από την Κίνα. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να συνδυαστεί άριστα με την κινεζική συνεργατική πρωτοβουλία για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Η Κίνα και η Ελλάδα, δύο χώρες γεωγραφικά εξαιρετικά απομακρυσμένες και πολύ διαφορετικές ως προς τα οικονομικά μεγέθη, έχουν βρει τον μέγιστο κοινό παρονομαστή αμοιβαίων συμφερόντων την 45η επέτειο από τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Πρόκειται για σύμπτωση με ιστορικές προεκτάσεις αλλά και βαριές ευθύνες. Η Κίνα χρειάζεται την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα. Η Κίνα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «Belt and Road» και έχει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα βγει από την κρίση χρέους, αλλά και θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Κίνα έχει ήδη προσκαλέσει τους ηγέτες της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο «Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο Πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Forum for International Cooperation), όπου θα μπορέσουν να συζητήσουν με Κινέζους και άλλους ξένους ομολόγους τους πώς θα δημιουργήσουν και θα μοιραστούν τον Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα.

Δεύτερον, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά λειτουργεί ως ολοένα ισχυροποιούμενος πόλος έλξης, ενώ οι προοπτικές στις διμερείς επενδυτικές συνεργασίες είναι θετικές. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί με διαφορά το πλέον επιτυχημένο έργο συνεργασίας στις υποδομές στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ευρύ αντίκτυπο και έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα υπό συζήτηση διμερή επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν πολλούς τομείς, όπως η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, ο τουρισμός, τα ακίνητα κ.λπ., στα οποία υπάρχει μια ενθαρρυντική δυναμική. Πιο σημαντικό είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να ανακαλύψουν την αγορά της Κίνας. Δεν θα ήταν υπερβολή, νομίζω, αν λέγαμε ότι στις σινοελληνικές οικονομικές σχέσεις σημειώνονται μεγάλα άλματα προόδου – δηλαδή από τις απλές εμπορικές σχέσεις περνάμε σε μια φάση που μοχλός είναι οι επενδύσεις, κάτι που δεν θα ωφελήσει μόνο τις δύο χώρες και τους λαούς μας, αλλά θα αποφέρει και οφέλη για τα Βαλκάνια, την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρειο Αφρική.

Τρίτον, οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο κοινωνίες ποτέ δεν ήταν τόσο στενοί, καθώς πολλαπλασιάζονται και βελτιώνονται οι μηχανισμοί και οι πλατφόρμες για συνέργειες. Από το 2014, οι δύο πλευρές διοργάνωσαν με επιτυχία δύο συνόδους του φόρουμ ναυτιλιακής συνεργασίας, και τώρα το 2017 έχει οριστεί ως Ετος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας και Συνεργασίας στην Πολιτιστική Βιομηχανία. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα θα είναι η Τιμώμενη Χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η Air China πρόκειται να εγκαινιάσει αεροπορική γραμμή που θα συνδέει απευθείας το Πεκίνο με την Αθήνα. Η τοπική αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρηματικές ενώσεις και πολιτιστικοί φορείς των δύο χωρών έχουν εμφυσήσει άνευ προηγουμένου δυναμισμό και ζωτικότητα στις διμερείς σχέσεις.

Τέταρτον, Κίνα και Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον να αντιταχθούν στον προστατευτισμό και να διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να οικοδομήσει μια οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό, να κεφαλαιοποιήσει πλήρως τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα, αναδεικνυόμενη σε νέα γέφυρα ανταλλαγών στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Ο κ. Τζόου Σιαολί είναι πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή