Επεκτείνεται η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Επεκτείνεται η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση «της αμυντικής συμφωνίας» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από ένα σε πέντε έτη προανήγγειλε χθες από την Πρίστινα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, την έδρα της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου ενόψει Πάσχα. Ο κ. Καμμένος είπε ότι τους τελευταίους μήνες η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, κάτι που έχει οδηγήσει στην παράλληλη αύξηση της σημασίας του ρόλου της Σούδας και στην «προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ από ένα σε πέντε έτη». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στις στρατιωτικές συνεργασίες της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, τις οποίες ενέταξε σε έναν γενικότερο σχεδιασμό που αφορά την ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στα Βαλκάνια, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης της παρουσίας του διεθνούς παράγοντα στην περιοχή, καθώς αυτή «συνιστά ουσιαστικότατο στοιχείο διατήρησης ηρεμίας και ασφάλειας». Ο ΥΠΕΘΑ έστειλε από το Κόσοβο και μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού έθνους από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στην παραμεθόριο, στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο, έχουμε ενισχύσει όλες τις μονάδες μας στην παραμεθόριο». Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των απωλειών στο προσωπικό των Ε.Δ. Και ανέφερε ότι έχει εγκριθεί, μεταξύ άλλων, η διάθεση παλαιού μη επιχειρησιακού αλλά ενεργού υλικού, με συμφωνίες οι οποίες αγγίζουν περίπου τα 80 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT