Καλύτερη ζωή για τον Σίμπα και τη Λούλα

Καλύτερη ζωή για τον Σίμπα και τη Λούλα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μοναδικά ζώα που είχαν επιβιώσει στον ζωολογικό κήπο της Μοσούλης διασώθηκαν. Ο Σίμπα το λιοντάρι και η Λούλα η αρκούδα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο της πόλης τον Φεβρουάριο, στα κλουβιά τους και σε άθλιες συνθήκες. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Four Paws International έσωσε τα δύο ζώα και τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία.

Τα στρατεύματα του συριακού στρατού προσπαθούν να διώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Μετώπου από τη Μοσούλη, το βασικό προπύργιο της οργάνωσης στο Ιράκ. Οι διάρκειας έξι μηνών μάχες έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο ζωολογικός κήπος Μοντάζα αλ Μορούρ σχεδόν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μάχης στο ανατολικό μισό της πόλης και τα περισσότερα ζώα του, μία λέαινα, μαϊμούδες και κουνέλια σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα.

Ο Αμίρ Χαλίλ, ο κτηνίατρος που επιμελήθηκε την αποστολή του Four Paws, δήλωσε ότι ο Σίμπα και η Λούλα πάσχουν από αρκετές ασθένειες, αποτέλεσμα της ασιτίας και της έλλειψης φροντίδας. Και τα δύο ζώα είχαν χαλασμένα δόντια και η Λούλα έπασχε από πνευμονία, ενώ ο Σίμπα είχε προβλήματα στις κλειδώσεις.

Ηδη από τον πρώτο μήνα ο δρ Χαλίλ προσπάθησε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις ιρακινές αρχές που θα του επέτρεπαν να τα μεταφέρει στο εξωτερικό.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η αποστολή χρειάστηκε να ματαιωθεί, καθώς τα φορτηγά που μετέφεραν τα ζώα κρατήθηκαν στα σημεία ελέγχου επί εννέα ημέρες μέχρι που εξασφαλίστηκαν και άλλες άδειες, περίοδο κατά την οποία ο Σίμπα εμφάνισε προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα.

Λίγο πριν το αεροσκάφος που τα μετέφερε απογειωθεί, ο δρ Χαλίλ δήλωσε μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Αρχίζει μια καινούργια ζωή για αυτά τα ζώα. Πλέον δεν χρειάζεται να είναι μέρος αυτού του πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή