Με νέο δημοψήφισμα για την σχέση Τουρκίας – Ε.Ε «απειλεί» ο Ερντογάν

Με νέο δημοψήφισμα για την σχέση Τουρκίας – Ε.Ε «απειλεί» ο Ερντογάν

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν χιλιάδες Τούρκοι στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Mόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, πλήθος υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε. Ενώπιόν τους ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε τη «νοοτροπία των σταυροφόρων» που έχει η Δύση, αφού Ευρωπαίοι παρατηρητές άσκησαν αυστηρή κριτική στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε από την άλλη καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

Σημεία ομιλίας Ερντογάν 

«Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν τη συνέχιση ή το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ημέρα μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

«Μας έχουν να περιμένουμε έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; (…) Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε αναμένεται να προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να παγώσει τις διαπραγματεύσεις. Για να πούμε την αλήθεια, αυτό δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό για εμάς. Ας μας ενημερώσουν για την απόφασή τους!» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Aπορρίπτει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις επικρίσεις των παρατηρητών

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων. Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πρίν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή