ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Λαγκάρντ: Πρώτα η βιωσιμότητα του χρέους και μετά η συμμετοχή του ΔΝΤ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σε αυτό, αναφέρθηκε εκ νέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Ταμείου «Δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εάν θεωρούμε πως, σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει το ΔΝΤ, το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Την άποψη αυτή εξέφρασε η κ. Λαγκάρντ και προ ημερών μιλώντας σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association. Εθεσε μάλιστα και ως μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου τη νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως στον τομέα αυτό έχει υπάρξει πρόοδος.

«Το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους», ανέφερε.

Για το αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους η κ. Λαγκάρντ τονίζει: «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Για το αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Τέλος, αιτιολόγησε την καθυστέρηση του ΔΝΤ -συγκριτικά με τους Ευρωπαίους- να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ