Αιφνιδίασε η Μέι με τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Αιφνιδίασε η Μέι με τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπλήσσοντας ακόμη και υπουργούς της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποφάσισε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ισχυροποιήσει πολιτικά τη θέση της, στο εσωτερικό της χώρας της και διεθνώς, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, που θα ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Την απόφασή της ανακοίνωσε χθες το πρωί η κ. Μέι με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ και αφού είχε ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και το υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωνε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2020.

«Αποφάσισα απρόθυμα ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αναγκαίες ώστε να προκύψει η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που έχει ανάγκη το έθνος μας ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ύστερα από αυτές», δήλωσε η κ. Μέι, προσθέτοντας ότι «η χώρα συσπειρώνεται, αλλά όχι και το Ουεστμίνστερ», δηλαδή η Βουλή. Στις ίδιες δηλώσεις της, αποκάλυψε ότι κατέληξε στην απροσδόκητη απόφασή της λίγο πριν από το Πάσχα, όταν πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με πεζοπορία στην Ουαλία, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Για να δρομολογηθούν οι πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να εγκριθούν με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία συνέρχεται σήμερα επί τούτου. Το γεγονός ότι ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών εγγυάται την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία επικρατώντας στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από την ήττα του προκατόχου της στο κρίσιμο δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε και τη συνακόλουθη παραίτησή του. Μαζί με την πρωθυπουργία, κληρονόμησε μια ασθενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (330 έδρες σε σύνολο 650), η οποία δυσκόλευε την προώθηση αρκετών επιλογών της. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, έδιναν στους Συντηρητικούς προβάδισμα 20 μονάδων έναντι των Εργατικών, ενώ συντριπτικό ήταν το προβάδισμα της κ. Μέι έναντι του κ. Κόρμπιν στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό (50%-14%). Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι παράξενο που η Βρετανίδα πρωθυπουργός θεώρησε ότι οι οιωνοί ευνοούν την προσφυγή στις κάλπες.

Η Σκωτία

Επιπλέον, οι Συντηρητικοί προσδοκούν κέρδη και στη Σκωτία, εις βάρος του αυτονομιστικού κόμματος SNP, καθώς η εκστρατεία της τοπικής πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση της πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Στέρτζον χαρακτήρισε «τεράστιο πολιτικό λάθος» την επιλογή Μέι για πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εκστρατεία της για το δημοψήφισμα.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραλλήλισε την πορεία της Βρετανίας προς το Brexit με ταινία του Χίτσκοκ, που «ξεκινά με ένα σεισμό και στη συνέχεια η ένταση κλιμακώνεται». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε ότι με τις πρόωρες εκλογές οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκφραστούν για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή