Οι αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας

Οι αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άλμα της στερλίνας κατά 1% και υποχώρηση των αποδόσεων του κόστους δανεισμού της Βρετανίας αντέδρασαν χθες οι αγορές στον αιφνιδιασμό από την κίνηση της Βρετανής πρωθυπουργού να προκηρύξει «απρόθυμα», όπως υποστήριξε η ίδια, πρόωρες εκλογές. Η απρόβλεπτη κίνηση της Τερέζα Μέι ενέτεινε τη νευρικότητα, που ήδη οδηγούσε σε γενικευμένη υποχώρηση τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και για μία ακόμη φορά σε άνοδο του ασφαλούς καταφυγίου του χρυσού, που κυμαινόταν το βράδυ στα 1.289,54 δολάρια η ουγγιά. Ετσι, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν όλες με απώλειες χθες μέσα σε κλίμα γεωπολιτικής ανασφάλειας, λόγω της έντασης με τη Βόρεια Κορέα αλλά και ενόψει του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και της προοπτικής νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Βρετανία, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν στο 1,01%, ενώ αγορές και αναλυτές προεξοφλούν ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος και κατ’ επέκταση και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στις συνομιλίες για το Brexit. «Πρόκειται για πολιτικώς οξυδερκή κίνηση, που θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα μετά την έξοδο από την Ε.Ε.», σχολιάζει ο Σάιμον Ντέρικ, αναλυτής της Bank of New York Mellon, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 21 μονάδων στο κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, ο Πίτερ Αστον, διευθυντικό στέλεχος της Eiger FX, τόνισε πως «οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα, καθώς προβλέπουν πως η κυβέρνηση θα πάρει ενισχυμένη πλειοψηφία, δεδομένης της αδύναμης θέσης της αντιπολίτευσης». Προσβλέποντας, άλλωστε, σε μια λιγότερο αδιάλλακτη στάση της Γηραιάς Αλβιώνος, ο Λιουκ Μπαρτόλομιου, του επενδυτικού Aberdeen Asset Management, τόνισε ότι «οι εκλογές θα δώσουν στην Τερέζα Μέι ισχυρότερη εντολή για να αντισταθεί στη σκληρή γραμμή των αντιευρωπαϊστών του κόμματός της, που το επηρεάζουν σημαντικά».

Η αισιοδοξία για το τι συνεπάγεται η κίνηση της Τερέζα Μέι δεν απέτρεψε, πάντως, την υποχώρηση της αγοράς του Λονδίνου, με τον δείκτη Ftse 100 να κλείνει με απώλειες 2,46%. Ομοίως και το Xρηματιστήριο της Γαλλίας υποχώρησε χθες, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με απώλειες 1,59%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στη Γαλλία και στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Το κόστος δανεισμού της δεύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη είχε αρχικά σημειώσει άνοδο, αλλά υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ανεξάρτητο κεντροαριστερό υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν. Ετσι, οι αποδόσεις δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας υποχώρησαν στο 0,89%, περιορίζοντας την απόκλιση από εκείνες των γερμανικών bunds στις 70 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη της εβδομάδας. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι και οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν οριακά στο 0,18%. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι ενδέχεται να αλλάξει η στάση των επενδυτών, καθώς έχουν ήδη υποστεί δύο δυσάρεστες εκπλήξεις κατά το περασμένο έτος, το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Oπως τόνισε στο Reuters ο Κρις Σικλούν, επικεφαλής της μονάδας οικονομικών ερευνών της Daiwa Capital Markets, «οι επενδυτές θα είναι πολύ προσεκτικοί μέσα στην εβδομάδα, καθώς σαφώς το μοναδικό θέμα που θα έχουν στο μυαλό τους θα είναι τι συμβαίνει στη Γαλλία».

Δεδομένης της ανησυχίας για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι Goldman Sachs, Deutsche Bank και Nomura Holdings έχουν ήδη συμβουλεύσει τους επενδυτές να πωλήσουν τα ομόλογα του γαλλικού Δημοσίου, ενώ το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, το Pimco, χαρακτηρίζει «λογική προστασία» για τους επενδυτές να πωλήσουν ευρώ και να αγοράσουν ελβετικά φράγκα. Τέλος, το hedge fund του Ντουμπάι Ark Capital Management έχει ήδη αγοράσει δικαιώματα οψιόν, που επιτρέπουν άμεση πώληση του ενιαίου νομίσματος σε περίπτωση απότομης υποχώρησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή