Μειωμένος κατά 130 εκατ. ο τζίρος των εμπόρων το φετινό Πάσχα

Μειωμένος κατά 130 εκατ. ο τζίρος των εμπόρων το φετινό Πάσχα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 130 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι σημείωσε φέτος ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου υποχώρησε κατά 4% έως 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το δυστύχημα είναι όχι μόνο οι αρνητικές επιδόσεις κατά την προπασχαλινή περίοδο, αλλά και η φθίνουσα πορεία του τζίρου στο λιανεμπόριο από τις αρχές του έτους, ενώ η ΕΣΕΕ εκφράζει φόβους ότι κινδυνεύει να «χαθεί» ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από την αρχή του έτους έως σήμερα η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού ανέρχεται σε 9%-10%, στα πολυκαταστήματα 8%-9%, στα καταστήματα ηλεκτρικών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5%-6%, στα καταστήματα καλλυντικών και φαρμακευτικών 3%-4%. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης μετά τις  εκπτώσεις η κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική, με τους καταναλωτές αδιάφορους και τη μείωση να ξεπερνάει κατά πολύ το 10%. Σε σχέση, εξάλλου, με το 2009 ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχωρεί κατά 32%.

H ΕΣΕΕ αποδίδει τη νέα μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε στην αγορά από την αναβλητικότητα της κυβέρνησης και την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, για μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά και εγκλωβισμένη επιχειρηματικότητα που υπολειτουργεί επικίνδυνα.

«Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό για να εντείνει την ύφεση που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2016, αλλά και να μεταβάλει τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%, σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει οριστικά η αξιολόγηση. Είναι σαφές ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει “φορτώσει” όλη την αγορά με άγχος, αφού οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται στο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων με λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης, στη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση 20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επέστρεψε στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2012-13», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή