Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις μετακομίζουν οι τράπεζες του Σίτι

Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις μετακομίζουν οι τράπεζες του Σίτι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Brexit απέχει δύο χρόνια, αλλά οι τράπεζες στο Σίτι του Λονδίνου έχουν αρχίσει να μετακινούν θέσεις εργασίας από εκεί. Στόχος των βρετανικών και των ξένων τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση που έχουν στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Η ομάδα λόμπι TheCityUk εκτιμά ότι κινδυνεύουν 70.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ελβετική UBS εξετάζει τη μεταφορά 1.500 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη, στη Μαδρίτη και αλλού. Η αμερικανική Goldman Sachs θα μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτη και 1.000 υπάλληλοι της βρετανικής HSBC θα μετακομίσουν στο Παρίσι. Η JPMorgan έχει κάνει λόγο για τη μεταφορά 4.000 θέσεων εργασίας.

Το Σίτι του Λονδίνου αναμένεται να δεχθεί πλήγμα ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση του Brexit, επηρεάζοντας την ευρύτερη οικονομία. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος και παρεμφερείς υπηρεσίες συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία με 190 δισ. στερλίνες, αντανακλώντας το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει στο Σίτι του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε μετά το Brexit, ιδιαίτερα όταν η Βρετανία δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων. Tο Σίτι του Λονδίνου εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να μη χάσει αυτό το πλεονέκτημα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Νομικοί σύμβουλοι διερευνούν αν είναι πιθανή η σύναψη συμφωνιών μεταξύ τραπεζών ή ακόμη μεμονωμένων τμημάτων μεταξύ διαφορετικών ομίλων. Η νομική εταιρεία Norton Rose Fullbright θεωρεί εφικτή την εθελοντική αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. από τις εταιρείες. «Θα είναι σαν μια μεταποιητική εταιρεία που επιθυμεί να πουλήσει προϊόντα στις αγορές της Ε.Ε.», σχολιάζει ο Τζόναθαν Χερμπστ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Norton Rose Fullbright.

Εν τω μεταξύ, η αιφνίδια απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εντείνει την αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η κ. Μέι είπε πως, παρά τις εκτιμήσεις για αποσταθεροποίηση της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016, επιτεύχθηκε ακριβώς το αντίθετο, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει ενότητα στο Κοινοβούλιο, όπως επικρατεί στον λαό. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν δρομολογηθεί και το Σίτι έχει αρχίσει να μετράει απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι υπάλληλοι της Ε.Ε. στο Λονδίνο θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μετά το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Observer. Στη Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπενθύμισε στις βρετανικές τράπεζες που προτίθενται να μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες στην Ευρωζώνη ότι για να δοθεί άδεια λειτουργίας, χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Η κατάργηση του καθεστώτος πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 40 βρετανικούς τραπεζικούς ομίλους. «Δεν μας νοιάζει αν οι βρετανικές τράπεζες μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη, στο Δουβλίνο ή στο Παρίσι, αλλά αν είναι ασφαλείς και φερέγγυες», σχολίασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ στους Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή