ΚΟΣΜΟΣ

Πλήρης αντιληπτική ικανότητα μετά τα 14

ΑΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα παιδιά δεν μπορούν να διασχίσουν με ασφάλεια έναν δρόμο πριν από τα 14 τους. Η αντιληπτική ικανότητα και οι κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως έως τα 14 χρόνια του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Για έναν ενήλικο, το να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο φαίνεται εύκολη υπόθεση. Ελέγχει την κίνηση των οχημάτων, υπολογίζει τον χρόνο που θα χρειασθεί για να διασχίσει τον δρόμο και κινείται με τη σωστή ταχύτητα για να προλάβει.

Τα πράγματα όμως δεν είναι το ίδιο απλά για τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν εξίσου καλούς υπολογισμούς, ούτε έχουν τις ίδιες αντιδράσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance», μελέτησαν παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών, τα οποία κλήθηκαν να διασχίσουν σε υπολογιστή έναν ρεαλιστικά προσομοιωμένο, σχετικά στενό δρόμο, με πολλή όμως κυκλοφορία, στον οποίο περνούσαν αυτοκίνητα ανά δύο έως πέντε δευτερόλεπτα.

Ποσοστά ατυχημάτων

Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας, όπου κάθε παιδί έπρεπε να περάσει απέναντι 20 φορές, έδειξαν ότι για ένα μέσο εξάχρονο παιδί το ποσοστό ατυχημάτων από αυτοκίνητα έφθανε το 8%, στα οκτάχρονα το 6%, στα δεκάχρονα το 5%, στα 12χρονα το 2%, ενώ ουσιαστικά μηδενιζόταν μόνο για τα παιδιά 14 ετών και πάνω.

Το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα των παιδιών. Oμως τα παιδιά είτε βιάζονται να περάσουν τον δρόμο είτε αργούν να τον διασχίσουν, με αποτέλεσμα μερικές φορές να τους χτυπάει το διερχόμενο όχημα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ