Κυβέρνηση Τραμπ: Αντιφάσεις, σύγχυση και… ωρίμανση

Κυβέρνηση Τραμπ: Αντιφάσεις, σύγχυση και… ωρίμανση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση, αντιφάσεις, έλλειψη συντονισμού, αλλά και σταδιακή ωρίμανση: κάπως έτσι συνοψίζει τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της κυβέρνησης Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό άρθρο της, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Οι ρεπόρτερ της έγκριτης εφημερίδας σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τις εξαιρετικά προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται την ανάγκη να εμφανίζεται «αποφασιστικός και ξεκάθαρος» όταν χειρίζεται διεθνείς κρίσεις που εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Αυτή η ροπή του, όμως, τον εκθέτει σε βιαστικές ενέργειες, τις οποίες δεν μπορεί πάντα να παρακολουθήσει η γραφειοκρατία της κυβέρνησής του.

Οι ρεπόρτερ της Washington Post επικροτούν τον Τραμπ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ για την άμεση απάντηση στη χρήση χημικών αερίων από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, τονίζοντας τις πυρετώδεις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στην έπαυλη του Αμερικανού προέδρου, στη Φλόριντα, αλλά και μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση της Συρίας υπονομεύθηκε εν μέρει, όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, από τις αντιφατικές τοποθετήσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων που ακολούθησαν. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ παραμένει η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια ημέρα η πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνευση στη Συρία όσο μένει ο Ασαντ στην εξουσία.

Εξίσου αντιφατικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η Ουάσιγκτον στην Τουρκία, ύστερα από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρατήρηση. Συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί σύγχυσης και αντιφατικότητας. Μιλώντας στην Washington Post, ο διευθυντής επικοινωνίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) Μάικλ Αντον, υποστήριξε ότι οι όποιες αποκλίσεις απλώς αντανακλούν την εσωτερική ένταση της πολυσύνθετης εξωτερικής πολιτικής. «Η ήττα του ISIS ήταν πάντα η άμεση προτεραιότητά μας, αλλά ουδείς διανοήθηκε ποτέ ότι ο Ασαντ μπορεί να μείνει, μακροπρόθεσμα, στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ζωηρά για τη διατήρηση της συνεργασίας με αυτή τη σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζουν ή υποβαθμίζουν τη σημασία της δημοκρατίας στο εσωτερικό της.

Σχόλια

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε σε διεθνή κλίμακα και η βιαστική διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αρμάδα του αεροπλανοφόρου «Καρλ Βίνσον» κατευθυνόταν στην κορεατική χερσόνησο, ενώ λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ακολουθούσε αντίθετη φορά, στον Ινδικό Ωκεανό. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δεν βρήκε τίποτα μεμπτό, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – μία εβδομάδα μετά τις αρχικές δηλώσεις Τραμπ– το αεροπλανοφόρο όντως κατευθυνόταν στην κορεατική χερσόνησο. «Είπαμε ότι πηγαίνει προς τα εκεί, βλέπετε ότι πηγαίνει προς τα εκεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σπάισερ. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή