Πρόσφυγες και ισχυρή ανάπτυξη εκτινάσσουν τις τιμές κατοικιών στη Γερμανία

Πρόσφυγες και ισχυρή ανάπτυξη εκτινάσσουν τις τιμές κατοικιών στη Γερμανία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά κρατεί το «ράλι» τιμών στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας, καθώς η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η έλλειψη προσφοράς και τα χαμηλά επιτόκια έχουν τροφοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση, δεδομένου ότι η Γερμανία ήταν παραδοσιακά μια χώρα «χαμηλών τόνων» αναφορικά με την πορεία της αγοράς κατοικίας, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές ενισχύονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας ερευνών ακινήτων F+B, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 32% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες τιμές πώλησης μονοκατοικιών ενισχύθηκαν κατά 20% συνολικά. Αντίστοιχα, κατά 20% αυξήθηκαν και οι τιμές ενοικίασης κατά το ίδιο διάστημα. Ενας από τους βασικότερους λόγους είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών που παραδόθηκαν το 2016 ανήλθε σε 320.000, το υψηλότερο μέγεθος από το 1999. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το μέγεθος δεν στάθηκε αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση, η οποία έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ως αποτέλεσμα του ιστορικά υψηλού αριθμού προσφύγων, εξέλιξη που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στις μεγάλες πόλεις.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, το Βερολίνο, την Κολωνία, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Μόναχο, όπου οι τιμές νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν μεταξύ 20%-30% μέσα σε διάστημα μόλις 12 μηνών. Ετσι, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε τον φετινό Φεβρουάριο ότι οι τιμές είναι πλέον υπερτιμημένες κατά 30%, κοινώς δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και δεν αντανακλούν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στις ανατολικές περιοχές

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίες υστερούσαν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, στις περιοχές της Γερμανίας που συγκεντρώνουν το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και που κατά κανόνα βρίσκονται στο πρώην ανατολικό τμήμα, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 40%, έναντι μάλιστα αύξησης 26% στα αντίστοιχα σημεία της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Η τάση αυτή είναι ακόμα πιο έκδηλη από το 2014 και μετά, όταν η άνοδος στις πρώην ανατολικές περιοχές έχει ξεπεράσει ακόμα και τα πλουσιότερα τμήματα της χώρας. Αιτία της ανόδου αυτής είναι η μεταστροφή της ζήτησης προς φθηνότερες περιοχές της Γερμανίας με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να αποκτήσουν σπίτι σε μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω ακριβώς των πολύ υψηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί. Στο σύνολο της χώρας, η Fitch αναμένει ότι η ετήσια αύξηση των τιμών, τόσο φέτος όσο και το 2018, θα αγγίξει το 4%, έναντι αύξησης της τάξεως του 5,5% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή