ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναζωπύρωση των κρουσμάτων αντισημιτισμού έφερε η εκλογή Τραμπ

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα περιστατικά αντισημιτισμού, από απειλές τοποθέτησης βόμβας μέχρι βεβηλώσεις νεκροταφείων και εκφοβιστικές συμπεριφορές, έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η «τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα έχει «παίξει σημαντικό ρόλο» σε αυτό,  ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική οργάνωση κατά του αντισημιτισμού Anti-Defamation League (ADL).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ADL κάνει λόγο για απότομη αύξηση των  περιστατικών παρενόχλησης των Αμερικανών Εβραίων, στην οποία περιλαμβάνεται και ο διπλασιασμός των περιστατικών εκφοβισμού και βανδαλισμού κατά Εβραίων μαθητών σε μη θρησκευτικά σχολεία.

Συνολικά, ο αριθμός των πράξεων στοχοποίησης Εβραίων και εβραϊκών μνημείων ή ιδρυμάτων σημείωσε αύξηση της τάξεως του 36% το 2016, για να φθάσει στο 86% κατά το πρώτο τέταρτο του 2017, σύμφωνα με την ADL, η οποία κατέληξε ότι «η προεκλογική καμπάνια του 2016 και η τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτή την αύξηση».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικλ Σορτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι σταθερός στο κάλεσμα του να δοθεί τέλος στον αντισημιτισμό, κάτι το οποίο επανέλαβε την Κυριακή στο λόγο που έδωσε με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί κριτική για το ότι περίμενε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να προβεί στην πρώτη δημόσια καταγγελία των διαφόρων αντισημιτικών περιστατικών που εκδηλώνονται στη χώρα, μιλώντας προηγουμένως γενικόλογα σχετικά με το θέμα, κάνοντας λόγο για την ελπίδα που τρέφει να κάνει το έθνος λιγότερο «διχασμένο».

Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών δεν είχαν ως πρωταγωνιστές τους οργανωμένους εξτρεμιστές και πρέπει να γίνουν αντιληπτά στο πλαίσιο μία γενικότερης αναζωπύρωσης της δραστηριότητας των Αμερικανών υποστηρικτών της υπεροχής της λευκής φυλής, ανέφερε ο Ορέν Σεγκάλ, επικεφαλής του τομέα της ADL που είναι επιφορτισμένος με την εξτρεμιστική δραστηριότητα.

«Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένη οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπίζεται όποτε και όπου εκδηλώνεται», ανέφερε ο Σεγκάλ στην ανακοίνωση του.

Μεταξύ των 34 αντισημιτικών περιστατικών που συνδέονται με τις εκλογές και τα οποία αναφέρει η ανακοίνωση της ADL, βρίσκεται ένα σύνθημα γραμμένο στο Ντένβερ, το οποίο παρακινούσε τους ψηφοφόρους να «σκοτώσουν τους Εβραίους και να ψηφίσουν Τραμπ», καθώς και μία λεκτική επίθεση εναντίον ενός Εβραίου στη Φλόριντα, ο οποίος άκουσε ότι «ο Τραμπ θα τελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο Χίτλερ». 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ