Εσωκομματικές διεργασίες στη Γαλλία μετά τις εκλογές

Εσωκομματικές διεργασίες στη Γαλλία μετά τις εκλογές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκκλήσεις ενότητας απηύθυναν χθες ηγετικά στελέχη των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, αλλά και των Σοσιαλιστών, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Προβεβλημένα στελέχη και των δύο κομμάτων ζητούσαν ήδη, χθες, την παραίτηση των υποψηφίων τους του πρώτου γύρου. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πλέον την αναγκαία «νομιμοποίηση για να ηγηθεί της μάχης των βουλευτικών», παραιτούμενος από την ηγεσία του κόμματος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Europe1, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, Ερίκ Βερτ, έκανε χθες λόγο για «προσωπική ήττα» του Φιγιόν, ενώ η επίσης πρώην υπουργός Ναντίν Μορανό ζητούσε την παραίτηση όλης της ηγεσίας του κόμματος.

Συμβιβαστική και προσεκτική στάση συνέστησε, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός του προέδρου Σιράκ, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, προειδοποιώντας ενόψει της χθεσινοβραδινής σύσκεψης του πολιτικού γραφείου: «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτόν τον σεισμό, αλλά πρέπει επίσης να επιδείξουμε σωφροσύνη». Ο Ραφαρέν, που κάλεσε τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών να στηρίξουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο, μνημόνευσε το «θεώρημα Ζισκάρ Ντ’ Εστέν» σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στο δίκτυο RTL. «Οποιος σπέρνει τον διχασμό, θερίζει Σοσιαλιστές», είπε ο Ραφαρέν. Ανάλογο δίλημμα ταλανίζει και την ηγεσία των Σοσιαλιστών, μετά το εξευτελιστικό ποσοστό του 6% που εξασφάλισε ο Μπενουά Αμόν. Ορισμένα στελέχη είχαν εκδηλώσει, ενόψει του χθεσινοβραδινού πολιτικού γραφείου, την επιθυμία τους να αποδώσουν τις ευθύνες της ήττας στον Αμόν, ενώ άλλοι άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιλέξουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ολάντ και τις πολιτικές του επιλογές, ως αποδιοπομπαίους τράγους. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι βουλευτές έσειαν χθες λευκή σημαία συμβιβασμού.

«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί μία εσωτερική διαμάχη. Η επιβίωση του κόμματος εξαρτάται από αυτό», έλεγε χθες ο πρώην υπουργός Στεφάν Λε Φολ, απαριθμώντας τις προτεραιότητες του κόμματος: στήριξη του Μακρόν κατά της Λεπέν στον δεύτερο γύρο και τις βουλευτικές εκλογές. Από τη μεριά του, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για τέλος ενός ιστορικού κύκλου. «Πολύ θα ήθελα να βρισκόμασταν ήδη σε φάση ανοικοδόμησης, αλλά αυτή τη στιγμή βιώνουμε την αποσύνθεση, την κατεδάφιση και την αποδόμηση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, επικρίσεις από τη γαλλική Αριστερά δέχεται τις τελευταίες ώρες ο υποψήφιος πρόεδρος Ζαν-Λικ Μελανσόν για την απόφασή του μην στηρίξει ευθέως τον Μακρόν, καλώντας τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο. Αντίθετη γραμμή με εκείνη του Μελανσόν επέλεξε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λοράν, που ζήτησε από τους Γάλλους να υψώσουν φράγμα κατά της Λεπέν, άποψη την οποία επανέλαβε και η επικεφαλής του τροτσκιστικού Εργατική Πάλη, Ναταλί Αρτό, η οποία αποκάλυψε ωστόσο ότι η ίδια θα ψηφίσει λευκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή