Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο

Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο στην Κίνα, καθελκύσθηκε χθες στο λιμάνι Νταλιάν βορείως της χώρας, με το Πεκίνο να πραγματοποιεί επίδειξη της τεχνολογικής του υπεροχής, καθώς και της αποφασιστικότητάς του να προωθήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις του και να προστατεύσει τις θαλάσσιες οδούς.

Το πλοίο των 50.000 τόνων εξήλθε του λιμανιού του Νταλιάν, όπου η Κίνα είχε μετασκευάσει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, το σοβιετικής κατασκευής «Λιαονίνγκ» το 2012.

Το νέο αεροπλανοφόρο αναμένεται τώρα να πραγματοποιήσει δοκιμαστικούς πλόες, προτού φιλοξενήσει την αεροπορική του μοίρα για να αναλάβει επισήμως υπηρεσία το 2019. Οπως και το «Λιαονίνγκ» των 60.000 τόνων, το νέο αεροπλανοφόρο ακολούθησε το σχέδιο του σοβιετικού «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το οποίο αγόρασε η Κίνα από την Ουκρανία. Το νέο πλοίο διαθέτει και αυτό ανοδική ράμπα απονήωσης και συμβατικούς κινητήρες πετρελαίου, οι οποίοι δίνουν κίνηση σε υδροστροβίλους.

Αυτό σημαίνει ότι –σε αντίθεση με τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα– το νέο πλοίο δεν θα έχει ανάλογη αυτονομία και ταχύτητα με τα αντίστοιχα αμερικανικά, ενώ τα αεροσκάφη του δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τον ίδιο όγκο βομβών, καθώς δεν θα διαθέτει καταπέλτη απογείωσής τους, ο οποίος απαιτεί τεράστιους όγκους ατμού από πυρηνικό αντιδραστήρα.

Τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν ολοκληρώσει τη ναυπήγηση του κύτους και έχουν τοποθετήσει τους κινητήρες. Επόμενο βήμα είναι οι δοκιμαστικές πλόες και η τελειοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Πεκίνου.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον ακόμη δύο αεροπλανοφόρα –ίσως και τέσσερα–, με ένα από αυτά να βρίσκεται ήδη σε αρχικό στάδιο ναυπήγησης σε εγκαταστάσεις έξω από τη Σαγκάη. Τα νέα σκάφη είναι σχεδιασμένα στα πρότυπα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων κατηγορίας Νίμιτς, με εκτόπισμα 100.000 τόνων, επίπεδα καταστρώματα απονήωσης και καταπέλτες ατμού, που θα επιτρέψουν στα αεροσκάφη τους να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία βομβών και περισσότερα καύσιμα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», το νέο –ακόμη αβάπτιστο– αεροπλανοφόρο θα διαθέτει μοίρα 24 αεροσκαφών Σενιάνγκ J-15, το σχέδιο των οποίων είναι βασισμένο στο ρωσικό Σουχόι Su-33, καθώς και 12 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα κατηγορίας «Νίμιτς» διαθέτουν 85 – 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ο στόλος

Η ενίσχυση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού θα προσφέρει στη χώρα στόλο 265 με 273 πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και πλοίων υποστήριξης μέχρι το 2020. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει σήμερα στόλο 275 σκαφών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 10 αξιόπλοα αεροπλανοφόρα, 62 αντιτορπιλικά και φρεγάτες (έναντι 32 κινεζικών), 75 υποβρύχια (η Κίνα διαθέτει 68) και 323.000 άνδρες και γυναίκες μάχιμο προσωπικό (235.000 για την Κίνα).

Η καθέλκυση του νέου σκάφους πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά τον εορτασμό της 68ης επετείου της ίδρυσης του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

«Με δύο αεροπλανοφόρα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Κίνα είναι πλέον –μαζί με τις ΗΠΑ– η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο», λέει ο αναλυτής Σαμ Ρογκεβίν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή