ΚΟΣΜΟΣ

Στολτενμπέργκ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το κράτος δικαίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε σήμερα από την Τουρκία «πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου», την επομένη ενός νέου κύματος μαζικών διώξεων εναντίον υπόπτων ως οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

«Ασφαλώς η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να διώξει αυτούς που ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του σε σύνοδο της ΕΕ στη Μάλτα.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες περίπου 1.120 πρόσωπα ως ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος περισσότερων από 3.200 προσώπων, ενώ 8.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τη σύλληψη τους, αναφέρει το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Ανατολή.

Αυτές οι μαζικές συλλήψεις, έκτασης πρωτοφανούς τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά την οριακή νίκη του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από την αντιπολίτευση.

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος κλειδί για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της, στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας με όλες τις ταραχές και τη βία που παρατηρούμε εκεί, αλλά επίσης κοντά στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη Μάλτα, πριν συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κανέναν άλλον σύμμαχο δεν έχουν γίνει τόσες πολλές», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας, στην οποία η Τουρκία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ