Μουσικές εξαίσιες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FOLK / BLUES

TIMBER TIMBRE

Sincerely, Future Pollution

City Slang, 2017

Στα γνώριμα σκοτεινά μονοπάτια τους μας ξεναγούν και πάλι οι Καναδοί με τον στοιχειωμένο, όπως έχει χαρακτηρισθεί, ήχο τους. Στον τέταρτο δίσκο τους, με τον ξεκάθαρο τίτλο «Sincerely, Future Pollution», οι Timber Timbre θυμίζουν μ’ έναν πλάγιο τρόπο τον κυνικό ρομαντισμό του «Hot Dreams» (2014), μόνο που τώρα έχουν έναν πιο «πολιτικό» λόγο. Το νέο τους άλμπουμ, με τα εννέα κομμάτια, είναι ένα δυστοπικό ταξίδι στο –κυριολεκτικά και μεταφορικά– μαύρο σήμερα της περιβαλλοντικής, εξαιτίας του ανθρώπου, κρίσης. Με αναφορές στον αισθησιακό ήχο που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες, οι ευφυείς Timber Timbre επιστρέφουν τραγουδώντας, μεταξύ άλλων, για… πλημμυρισμένους καθεδρικούς ναούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

F. X. GEBEL

String quintet no.8 etc

Hoffmeister Quartet

Profil PH16068

Λίγο νεότερος του Μπετόβεν, ο Φραντς Ξάβερ Γκέμπελ γεννήθηκε το 1787. Πήρε μαθήματα μουσικής στη Βιέννη και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της μουσικής ζωής της Μόσχας, όπου έζησε επί 26 χρόνια. Γνώριζε άριστα τα έργα των συναδέλφων του που έζησαν στη Βιέννη, ιδιαίτερα δε του Μπετόβεν. Η μουσική του εντάσσεται στην ίδια αισθητική, ωστόσο όπως φανερώνουν οι συνθέσεις που παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση στη νέα αυτή κυκλοφορία, διαθέτει δική του φωνή, η οποία διακρίνεται από ενδιαφέροντες συνδυασμούς ηχοχρωμάτων, ελκυστικά μουσικά θέματα και πυκνότητα. Οι έξοχες ερμηνείες του Κουαρτέτου Χόφμαϊστερ σε όργανα εποχής βοηθούν αποφασιστικά στην αναγέννηση των άδικα λησμονημένων αυτών έργων.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

INDIE

SPOON

Hot Thoughts

Matador

Ο δίσκος «Hot Thoughts», ένατος για τους Spoon, είναι γεμάτος ρυθμό και ευρήματα. Αιχμηρά κιθαριστικά ριφ, συνθετικά τερτίπια και τύμπανα που κρατούν –στο μεγαλύτερο μέρος– ένα γρήγορο τέμπο. Η παρέα από το Οστιν του Τέξας κρατάει μια καθαρή ροκ γραμμή, ωστόσο κλείνει το μάτι στην electronica, στην ντίσκο και στη χορευτική ποπ. Μαζί και ξεκάθαρες επιρροές από new wave. Παρά τις απόπειρες για εξερεύνηση, τα ποικίλα κολάζ και τα ενορχηστρωτικά διανθίσματα, τα τραγούδια δεν «ξεφεύγουν». Υπάρχουν μέτρο, ροή και χαρακτήρας. Η φωνή του Britt Daniel βγαίνει με ένταση, ζωηρή, και τελικά οι Spoon παρουσιάζονται με ολόφρεσκο, απολαυστικό indie ήχο.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

SOUNDTRACK

JUSTIN HURWITZ

La La Land

Original motion picture score

Μία διευκρίνιση: αυτό δεν είναι το cd με τα τραγούδια που ακούγονται στην πολυβραβευμένη ταινία. Για την ακρίβεια, περιέχει μόνο ένα – το γνωστό ντουέτο των Ράιαν Γκόσλιν και Εμα Στόουν. Είναι, όμως, το cd με την ορχηστρική μουσική που επίσης συνέθεσε για το φιλμ ο Τζάστιν Χάργουιτς. Φίλος και συγκάτοικος του Ντάμιεν Σαζέλ στο Χάρβαρντ, ο Αμερικανοεβραίος συνθέτης έγινε και συνεργάτης σε κάθε του επιτυχημένο κινηματογραφικό εγχείρημα. Κάτοχος, στα 32 του, δύο Οσκαρ και δύο «Χρυσών Σφαιρών», ξετυλίγει εδώ ένα πλήθος παραλλαγών των γνωστών μουσικών θεμάτων, μα και άλλα, που παίζουν με μουσικότητα και χάρη και άλλοτε με ένταση και σφρίγος με την παράδοση της κλασικής τζαζ και της αμερικανικής κινηματογραφικής μουσικής από τη δεκαετία του ’40 έως σήμερα.

Γ. ΣΥΚΚΑ

ΧΙΠ-ΧΟΠ

KENDRICK LAMAR

Damn

Aftermath Entertainment

Με το αριστουργηματικό «To Pimp a Butterfly» απέδειξε πως ο χιπ-χοπ τού σήμερα μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από σεξιστικά ξεσπάσματα εν μέσω μιας πλημμύρας από λεφτά, όπλα και «εύκολες» γυναίκες. Προσέγγισε επίσης την πραγματικότητα της μαύρης ταυτότητας με τρόπο πληρέστερο από κάθε σύγχρονο καλλιτέχνη. Στο «Damn», ωστόσο, ο Κέντρικ Λαμάρ είναι φανερό πως απαντά σε μια εσωτερική ανάγκη του για επιστροφή στις ρίζες, σαν πολεμιστής που ανάμεσα στις μάχες γυρνάει στον τόπο του για να βρει γαλήνη. Ετσι, παρόλο που ο δίσκος είναι και εδώ θαυμαστά πολυδιάστατος στιχουργικά, αισθητικά είναι βγαλμένος από το «κλασικό» χιπ-χοπ της δεκαετίας του ’90 και μάλιστα στις κορυφαίες στιγμές του. Από το εξαιρετικό σύνολο ξεχωρίζουν τα «DNA», «Humble» και «ΧΧΧ».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή