Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση στη Δαμασκό

Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση στη Δαμασκό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μόνο που έλειπε από το χαοτικό σκηνικό του πολέμου στη Συρία ήταν μια θεαματική εμπλοκή του Ισραήλ, στα περίχωρα της ίδιας της πρωτεύουσας, Δαμασκού. Αυτό ακριβώς φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ότι συνέβη χθες τα χαράματα, προσθέτοντας άλλον έναν παράγοντα εκρηκτικής αβεβαιότητας στη συριακή κρίση.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το Ισραήλ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους από το κατεχόμενο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, το οποίο βρίσκεται γύρω στα 25 χιλιόμετρα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας. Οι ισραηλινοί πύραυλοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκάλεσαν πολλές εκρήξεις και υλικές καταστροφές, αλλά όχι και ανθρώπινα θύματα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από Σύρους, αντικαθεστωτικούς αντάρτες και μυστικές υπηρεσίες περιφερειακών δυνάμεων, τις οποίες επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστηρίζουν ότι στόχοι της ισραηλινής επίθεσης ήταν φορτία όπλων που παρέλαβε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και προέρχονταν από το Ιράν. Η Χεζμπολάχ είναι ένας από τους κυριότερους στρατιωτικούς υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aσαντ, πλάι στο σιιτικό Ιράν και τη Ρωσία, ενώ έχει εμπλακεί κατ’ επανάληψιν σε αιματηρές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε, όπως συνηθίζει, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη στρατιωτική επιχείρηση. Ωστόσο, ο υπουργός Αντικατασκοπείας Γισραέλ Κατζ, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού, ενίσχυσε την εκδοχή της ισραηλινής εμπλοκής.

«Το επεισόδιο στη Συρία αντιστοιχεί πλήρως στην ισραηλινή πολιτική να δρα προληπτικά για να εμποδίζει τη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ μέσω της συριακής επικράτειας», σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Δυτικός διπλωμάτης εκτιμούσε ότι το Ισραήλ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη ότι δεν θα ανέχεται στο εξής τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της Συρίας και του Ιράκ από το Ιράν για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στις 3.42 τα χαράματα και προκάλεσαν τρανταγμούς σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar, οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, το οποίο εξυπηρετεί τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές πτήσεις.

«Ψευδείς ισχυρισμοί»

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «ψευδείς και χαλκευμένους» τους ισχυρισμούς της Γαλλίας περί χρήσης χημικών αερίων από τον κυβερνητικό στρατό εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, στις 4 Απριλίου. Μία μέρα νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν – Μαρκ Ερό είχε δηλώσει ότι τα δείγματα εδάφους με αέριο σαρίν, που είχαν παρθεί από το Χαν Σεϊχούν, «φέρουν την υπογραφή» του προέδρου Μπασάρ Aσαντ, όπως προέκυψε από την ανάλυσή τους σε γαλλικά εργαστήρια. Η Ρωσία κατήγγειλε τη σχετική γαλλική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα χημικά εργαστήρια μπορούν να διαπιστώσουν το είδος της τοξικής ουσίας, όχι όμως και τον δράστη της επίθεσης.

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνδράμει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περαιτέρω στρατιωτική δράση στη Συρία, εφόσον της ζητηθεί κάτι τέτοιο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε αν, σε μια τέτοια περίπτωση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητήσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή