ΚΟΣΜΟΣ

O Eρντογάν σφραγίζει την πολιτική ηγεμονία του

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσει την ηγεμονική θέση του στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας πραγματοποιεί ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας λίγο μετά το τέλος του ιστορικού δημοψηφίσματος. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στο κόμμα του ετοιμάζεται για σημαντικές αλλαγές στις δομές και στην λειτουργία της κυβερνητικής παράταξης.

Πρώτο βήμα για την δρομολόγηση των σχεδίων του κ. Ερντογάν για την νέα περίοδο αποτελεί η επίσημη επιστροφή του στο κόμμα με την ιδιότητα του μέλους, μια διαδικασία που θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση της ρήτρας της ουδετερότητας του Προέδρου της χώρας, ο κ. Ερντογάν επιστρέφει στο κόμμα του και σε λίγο διάστημα ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία του.
Στις 21 Μαΐου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο ο κ. Ερντογάν να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος που αφήνει την σφραγίδα του στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Έχοντας επιστρέψει την ηγεσία του κόμματος του και με τις νέες εξουσίες και αρμοδιότητες που του παρέχει το τουρκικό πολίτευμα, ο κ. Ερντογάν στοχεύει στην ριζική ανασυγκρότηση του κυβερνώντος κόμματος και του κυβερνητικού σχηματισμού.
Ήδη στην Άγκυρα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ αναμένουν τηλεφωνήματα για να αναλάβουν σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια. Την ίδια ώρα σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο εσωτερικό του ΑΚΡ με σημαντικά στελέχη του κόμματος να χάνουν τα αξιώματα τους εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών.

Κρίσιμη συγκυρία

Τα νέα βήματα του κ. Ερντογάν έρχονται σε μια άκρως κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, το τουρκικό κράτος συγκρούεται με το κουρδικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Σε λίγες ημέρες, ο κ. Ερντογάν ετοιμάζεται να συναντήσει ηγέτες μεγάλων δυνάμεων. Σε αυτές τις συναντήσεις θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση, με την Άγκυρα να προειδοποιεί ότι πλησιάζει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων. Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ και της κυβέρνησης επιφυλάσσουν μεγάλο αντίκτυπο για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Επιμένει η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει για τους ισχυρισμούς της περί εκλογικής νοθείας στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) ανακοινώνει ότι μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεύτερος σταθμός για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης θα αποτελέσει ο ΟΗΕ. Το κόμμα ετοιμάζεται να ζητήσει την παρέμβαση του ΟΗΕ και του

Συμβουλίου Ασφαλείας στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) στρέφει την προσοχή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με την ελπίδα ότι σε λίγο καιρό ενδέχεται να έρθει η απελευθέρωση του φυλακισμένου συνπρόεδρου του κόμματος, Σελαχαττίν Ντεμίρτας.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ