ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Mελανσόν: «Φοβερό λάθος» η ψήφος στη Λεπέν - Η « συμβουλή» στον Μακρόν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προειδοποίησε «ξεκάθαρα» τους ψηφοφόρους του για το “φρικτό λάθος” μιας ψήφου υπέρ του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας χθες στο δίκτυο TF1.

«Eίναι ξεκάθαρη η θέση μου (...) Δεν θα ψηφίσω Εθνικό Μέτωπο, πολεμώ το Εθνικό Μέτωπο. Και λέω σε όσους με ακούν: μην κάνετε το φρικτό λάθος να ρίξετε μια ψήφο υπέρ του Εθνικού Μετώπου, γιατί θα ωθήσετε τη χώρα σε γενική ανάφλεξη», δήλωσε ο υποψήφιος του κινήματος “Ανυπότακτη Γαλλία”.

Ο Μελανσόν αρνήθηκε να δηλώσει εάν θα ψηφίσει λευκό ή υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2015, ήδη, ο αριστερός πολιτικός δεν είχε απευθύνει έκκληση για το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο». Γιατί, σύμφωνα με τον Μελανσόν, το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» αυτό που κάνει είναι να «δίνει άδεια πυροσβέστη σε πυρομανείς».

Ο Μελανσόν έδωσε μια συμβουλή στον υποψήφιο του κινήματος «Εμπρός», ο οποίος είναι φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου: «Αντί να με προσβάλετε, αντί να κακομεταχειρίζεστε τους φίλους μου, γιατί για παράδειγμα δεν κάνετε μια κίνηση; Η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί τουλάχιστον να μιλά στους Ανυπότακτους», διερωτήθηκε.

Και καλεί τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει μια κίνηση προς αυτούς, αποσύροντας το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα. «Θα μπορούσε να τους πει: 'ακούστε, σας κατάλαβα, αποσύρω το σχέδιό μου για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, προκειμένου να μπορέσετε να κάνετε μια κίνηση προς το μέρος μου», πρόσθεσε ο Μελανσόν, αναφερόμενος στη βούληση του Μακρόν να μεταρρυθμίσει εκ νέου τον εργατικό κώδικα, με διατάξεις, το καλοκαίρι.

Η μάχη των υποψηφίων 

Eξι ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η φετινή Πρωτομαγιά προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρό στους δύο φιναλίστ και τους υποστηρικτές τους. Τα συνδικάτα ωστόσο εμφανίζονται διαιρεμένα. ΄Αλλα δίνουν εκλογική οδηγία υπέρ ή κατά ενός εκ των δύο υποψηφίων, άλλα καλούν σε διαδηλώσεις εναντίον και των δύο υποψηφίων

«Συνεχίζει να αποτελεί στόχο το Frexit»

Η ημέρα ξεκίνησε με την παραδοσιακή συνάθροιση των σκληρών της ακροδεξιάς και πιστών στον πατέρα Λεπέν γύρω από το χρυσοποίκιλτο έφιππο άγαλμα της Ζαν ντ’ Αρκ. Η επίσημη αντιπροσωπεία όμως του Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής το νούμερο 2, τον Φλοριάν Φιλιπό, κατέθεσε στεφάνι σε ένα άλλο πιο απλό άγαλμα της Ζαν ντ΄ Αρκ,  στο 13ο  διαμέρισμα των Παρισίων επιβεβαιώνοντας έτσι το ρήγμα μέσα στο κόμμα. Η Μαρίν Λεπέν είχε  την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση το μεσημέρι στο Παρίσι, στο εκθεσιακό κέντρο Βιλπέντ που από νωρίς ήταν κατάμεστο από κόσμο. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Νικολά Ντιπόν - Ενιάν, επικεφαλής του κόμματος Débout France, με τον οποίο η Λεπέν πέτυχε συνεργασία και στον οποίο έχει υποσχεθεί την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης. «Διάλεξα τη Γαλλία, διάλεξα την Μαρίν» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων αναπτύσσοντας στη συνέχεια τους βασικούς άξονες μιας μελλοντικής πρωθυπουργίας του.

Από την πλευρά της η Λεπέν επέκρινε τον αντίπαλό της Μακρόν ως εκπρόσωπο του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. «Σας καλώ να εμποδίσετε την αλαζονεία και την κυριαρχία του χρήματος…ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης που δεν εξελέγη ποτέ». Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη θέλοντας προφανώς να διορθώσει τις εντυπώσεις από τα λεγόμενα του νεόκοπου συμμάχου της πως το Frexit δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση, τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί στόχο της.   

Στο 61% και πάλι ο Μακρόν

Στην άλλη εκλογική «όχθη» ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να συναντήσει τους οπαδούς του στη δική του μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι, αργότερα το απόγευμα. Μέσα στο πρωινό προτίμησε να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Μπραϊμ Μπουαράμ, νεαρού Μαροκινού που το 1995 οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου τον έσπρωξαν στο Σηκουάνα. Στόχος του είναι,  όπως δήλωσε, να μην ξεχαστεί τίποτα από το παρελθόν του Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα με σημερινές δημοσκοπήσεις της Opinionway ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα ποσοστά του Μακρόν σε αντίθεση με της Λεπέν που έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και συγκεντρώνει 39% έναντι 61% για τον Μακρόν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και DW)

  

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ