Νέα επίθεση Σόιμπλε κατά Ντράγκι

Νέα επίθεση Σόιμπλε κατά Ντράγκι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πιέσεις προς την ΕΚΤ ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καλώντας την για ακόμη μία φορά να χαράξει στρατηγική έγκαιρης εξόδου από την άκρως αναπτυξιακή νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πολιτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους νέας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία που πάσχει ακόμη από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε επέκρινε την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, τονίζοντας πως «ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνου, οδηγεί τις κυβερνήσεις σε χαλάρωση των προσπαθειών, προκαλεί σύγχυση στις αγορές που δεν υπολογίζουν σωστά τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και καλλιεργεί επιχειρηματικές φούσκες». Προσέθεσε, μάλιστα, πως «θα εξακολουθήσει να κάνει το ίδιο αν δεν ανακληθεί εγκαίρως». Αναφέρθηκε, επίσης, στα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχει εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, και τόνισε ότι «πρέπει να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα χρέους και να πάψουμε να βασιζόμαστε σε ανάπτυξη που προέρχεται από τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης». Επικαλέστηκε, άλλωστε, την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve, που έχει ήδη εγκαινιάσει τη σταδιακή επιστροφή σε μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει την άκρως αναπτυξιακή της πολιτική, επικαλούμενη τα επίμονα χαμηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ακόμα ο πληθωρισμός, μολονότι αναγνώρισε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Δεδομένου, όμως, ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέας επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι το πρώτο βήμα προς αλλαγή στάσης της τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή