Flashback στην 5η Μαΐου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Flashback στην 5η Μαΐου-1

Η διαστημική κάψουλα «Freedom 7» στην οποία επέβαινε ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός που ταξίδεψε στο διάστημα και ο δεύτερος άνθρωπος παγκοσμίως, μεταφέρεται με ασφάλεια στο αεροπλανοφόρο «Lake Champlain», αφού περισυλλέχθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό από ελικόπτερα, όπου είχε πέσει μετά τη διαστημική πτήση της, το 1961. Η πτήση, η οποία έλαβε χώρα τρεις εβδομάδες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, υπήρξε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στο διάστημα. (AP Photo/Burroughs)

Flashback στην 5η Μαΐου-2

Αναμένοντας την άφιξη του Κόκκινου Στρατού, μαχητές της τσεχοσλοβάκικης αντίστασης εξεγείρονται στην Πράγα εναντίον των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσουν την πόλη κατά τις τελευταίες στιγμές του πολέμου στην Ευρώπη, το 1945. Για τέσσερις μέρες το αστικό τοπίο μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με τα γερμανικά τανκς να σφυροκοπούν την πόλη και τους αντάρτες να απαντούν με μεθόδους αντάρτικου πόλης, στήνοντας οδοφράγματα και τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία της Πράγας. Συγκλονισμένη από τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής, μία μητέρα φιλά έναν Ρώσο στρατιώτη που πολέμησε για την απελευθέρωση της πόλης της. (AP Photo)

Flashback στην 5η Μαΐου-3

O Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν εκφωνεί λόγο κατά τη διάρκεια τελετής στην τοποθεσία του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Δυτική Γερμανία, το 1985. Ο πρόεδρος Ρήγκαν βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, για να τιμήσει τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος και για να παρευρεθεί σε επετειακές εκδηλώσεις για τη 40η επέτειο από τη λήξη του πολέμου. (AP Photo)

Flashback στην 5η Μαΐου-4

Βρετανοί στρατιώτες συγκρούονται με διαδηλωτές σε μία καθολική γειτονιά του Μπέλφαστ, την ταραγμένη από τις συγκρούσεις πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1981. Οι οργισμένοι διαδηλωτές επιτίθενται με αυτοσχέδιες βόμβες κατά των στρατιωτών, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του μέλους του ΙΡΑ, Μπόμπι Σαντς, ο όποιος πέθανε την ίδια μέρα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, όντας κρατούμενος στη φυλακή του Μέιζ στη Βόρεια Ιρλανδία. (AP Photo)

Flashback στην 5η Μαΐου-5

Άγνωστοι πετούν βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης εναντίον των νέων οικονομικών μέτρων, το 2010, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα. (Phasma/Α. Πασβάντης)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή