Πιο πειστικός ο Μακρόν από τη Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πιο πειστικός ο Μακρόν από τη Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιo πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν σε μια σημαντική τηλεοπτική διαμάχη χθες, πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιο πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Οι δύο υποψήφιοι, στη διάρκεια της τηλεμαχίας συγκρούστηκαν για τρομοκρατία, εργασιακά αλλά και τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε.
 
Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι οι Γάλλοι πρέπει να επιστρέψουν σε ένα εθνικό νόμισμα και να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος εάν επιθυμούν την παραμονή τους σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι «είναι ο υποψήφιος μίας Γαλλίας ισχυρής μέσα σε μία Ευρώπη που προστατεύει», κάνοντας μνεία στη σημασία της ενιαίας αγοράς για τη Γαλλία.

Ως προς τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο Μακρόν σχολίασε ότι το πρόγραμμα της Λεπέν θα προκαλέσει σύγκρουση στο εσωτερικό της γαλλικής κοινωνίας και θα αποτελέσει «λάδι στη φωτιά» για τους εξτρεμιστές, καθώς θα περιορίσει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων κατοίκων της Γαλλίας.

«Δεν έχετε πρόγραμμα για την εσωτερική ασφάλεια», είπε ανταπαντώντας η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ενώ κατηγόρησε τον αντίπαλό της για διασυνδέσεις με την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας, η οποία όπως είπε η ίδια έχει δηλώσει υποστήριξη στον Μακρόν.

Ο υποψήφιος του «Εn Marche!» αρνήθηκε ότι έχει γνώση για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, είπε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι «η» προτεραιότητα των επόμενων ετών, αλλά ότι το κλείσιμο των συνόρων που προτείνει η Λεπέν δεν είναι η λύση. «Είστε σοβαρή, θα βάλετε τελωνειακούς στα σύνορα να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία;», της είπε. «Αυτό που περιμένουν οι τρομοκράτες είναι αυτό που φέρνετε εσείς, τον εμφύλιο πόλεμο. Λένε ότι η μεγαλύτερη τύχη που θα έχουμε είναι να γίνει η Λεπέν πρόεδρος».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι δύο υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και για το όριο συνταξιοδότησης. Στα 60 έτη είπε ότι σχεδιάζει να το μειώσει η Λεπέν. Στα 62 έτη επιθυμεί να το διατηρήσει ο Μακρόν, αν και σημείωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» ως προς το ωράριο 35 ωρών ανά εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή