ΚΟΣΜΟΣ

Capital controls στη Γαλλία προαναγγέλλει η Λεπέν

REUTERS

Η Μαρίν Λεπέν περιμένει να ανέβει στο βήμα συνεδρίου για τη σχέση Αφρικής - Γαλλίας, την Τρίτη, στο Παρίσι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Λεπτομέρειες για το σχέδιό της, με στόχο την επαναφορά εθνικού νομίσματος της Γαλλίας, παρουσίασε η Μαρίν Λεπέν, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους Γάλλους. «Είμαι βέβαιη ότι δεν θα σημειωθεί πανικός μεταξύ των καταθετών. Δεν μπορώ επίσης να αποκλείσω τη χρήση capital controls για περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε η κ. Λεπέν.

«Στόχος μου είναι η μετατροπή του ευρώ στον “πρόγονό” του, το Ecu, που επέτρεπε στις χώρες-μέλη να διατηρούν το εθνικό τους νόμισμα. Θα εξηγήσω στους Γάλλους ακριβώς πώς θα γίνει αυτό και ότι δεν πρέπει να φοβούνται. Ο καλύτερος τρόπος να περισώσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις είναι να αφήσουν τις αποταμιεύσεις τους στη Γαλλία, καθώς το κράτος θα εγγυηθεί γι’ αυτές», είπε η κ. Λεπέν.

Την ίδια ώρα, φιλόδοξα σχέδια για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου ανακοίνωσε χθες η ακροδεξιά υποψήφια, λέγοντας ότι η αλλαγή της νομοθεσίας θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν δημοψηφίσματος. «Αν η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, δεν είναι ευνοϊκή για μας, θα αλλάξουμε την εκλογική νομοθεσία μέχρι το καλοκαίρι του 2018», είπε χθες ο Ζιλ Λεμπρετόν, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στην εφημερίδα «Canard Enchaine». Το επίσημο μανιφέστο της κ. Λεπέν κάνει λόγο για υιοθέτηση ενισχυμένης αναλογικής, που θα προσφέρει «μπόνους» 30 κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους.

Το υπάρχον εκλογικό σύστημα δύο γύρων στη Γαλλία έχει περιορίσει την εκπροσώπηση του Εθνικού Μετώπου σε μόλις δύο βουλευτές, παρά τα ισχυρά ποσοστά του.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ