Με αντιπροτάσεις στη μάχη της Βουλής το Ποτάμι

Με αντιπροτάσεις στη μάχη της Βουλής το Ποτάμι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δικά του αντίμετρα στο νέο μνημόνιο θα προτείνει στη Βουλή το Ποτάμι, επιδιώκοντας να καταδείξει πόσο εσφαλμένη και αντιαναπτυξιακή παραμένει η συνταγή των μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα τρεις ειδικούς σε επιμέρους, αλλά μείζονα προβλήματα της χώρας. Την Αντιγόνη Λυμπεράκη, τον Πλάτωνα Τήνιο και τον πρώην πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου, που υπήρξε και ένας εκ των πλέον επιτυχημένων διαπραγματευτών της χώρας απέναντι στην τρόικα την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (δημοσιονομικά, φορολογικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κοινωνικής πολιτικής) και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει μικροκομματικές διευθετήσεις εις βάρος της οικονομίας, έχει κάνει επιλογές και στη σωστή κατεύθυνση λόγω των πιέσεων των δανειστών. Γι’ αυτό αποφασίστηκε το Ποτάμι να μη σταθεί στις αναρίθμητες κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ (όπως κάνει ήδη η Ν.Δ.), αλλά να αναδείξει χρήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συμφωνία. Για παράδειγμα, το Ποτάμι θα τονίσει την ανάγκη πρώτο αντίμετρο να είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις (κάτω του 26%) και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας, όπως και να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, καθώς έχει προσλάβει πλέον τη μορφή της δήμευσης. Οι βουλευτές του θα τονίσουν, επίσης, ότι είναι εντελώς λάθος ο οριζόντιος χαρακτήρας των αντίμετρων, καθώς είναι εντελώς διαφορετικές οι ανάγκες όσων πιθανώς τα απολάβουν, ενώ θα καταθέσουν και πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση του ασφαλιστικού αδιεξόδου.

Το Ποτάμι δεν κατέληξε χθες για το αν θα ψηφίσει τα αντίμετρα. «Ο διάβολος ακόμη και στα μνημόνια κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αρα θα μελετήσουμε λέξη προς λέξη τα κείμενα που θα φέρουν και μετά θα αποφασίσουμε» είπε Στ. Θεοδωράκης και προϊδεάζοντας για τη στόχευση της δικής του παρέμβασης είπε ότι «τα αντίμετρα δεν μπορεί να είναι απλώς το μοίρασμα του κόπου ενός κόσμου που υπερφορολογείται, αλλά μέτρα για την παραγωγική οικονομία και όχι μόνο για τους πελάτες των κομμάτων εξουσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή