Ενα μουσείο με μια… μακάβρια συλλογή

Ενα μουσείο με μια… μακάβρια συλλογή

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιότυπο μουσείο, γεμάτο προσωπικά αντικείμενα ανώνυμων Λατινοαμερικανών, που πέθαναν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ, έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Κάθε σορός που εντοπίζεται στην έρημο του Τέξας εξασφαλίζει κωδικό αριθμό. Στόχος μας, όμως, είναι η ταυτοποίηση των νεκρών, γιατί σε κανέναν δεν αξίζει η ανωνυμία», λέει ο Τίμοθι Γκότσα, επικεφαλής του προγράμματος «Ταυτότητα».

Η μακάβρια συλλογή στο αρχηγείο του προγράμματος αντιπροσωπεύει κλάσμα του συνόλου των θανάτων μεταναστών στο επικίνδυνο ταξίδι προς την αμερικανική γη. Εκατοντάδες μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή τα τελευταία χρόνια στο Τέξας, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν την ίδια τύχη στις τρεις άλλες συνοριακές πολιτείες των ΗΠΑ, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι σήμερα, η κομητεία Μπρουκς του Τέξας έχει καταγράψει περισσότερους από 550 θανάτους παράτυπων μεταναστών, με τον αριθμό αυτό να αντιπροσωπεύει μόνο τις σορούς, οι οποίες εντοπίστηκαν από τις Αρχές στις αχανείς ερημικές εκτάσεις του νότιου Τέξας.

Περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας το νοτιοδυτικό σύνορο των ΗΠΑ τα τελευταία 16 χρόνια, παρά ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του τυφώνα Κατρίνα. Από το 2000 μέχρι και το 2016, η αμερικανική συνοριοφυλακή κατέγραψε 6.023 θανάτους στις τέσσερις πολιτείες των συνόρων με το Μεξικό, ενώ το σύνολο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και του τυφώνα Κατρίνα έφθασε τις 4.800.

«Αν οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν σε φυσικά αίτια, όπως σε τυφώνα ή σεισμό, όλοι θα μιλούσαν για μεγάλη καταστροφή», λέει ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Μαρτίνεζ, του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή