ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη από πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα

DHARA RANASINGHE / REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μια θεαματική αλλαγή, τα πορτογαλικά ομόλογα εμφανίζουν φέτος τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα, όπου ο όγκος των συναλλαγών είναι μικρός. Παράγοντες που συνετέλεσαν στην αλλαγή είναι η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η υποχώρηση της απειλής διάσπασης της Ευρωζώνης.

Μέχρι σήμερα, τα κέρδη που έχουν προσφέρει τα δεκαετή πορτογαλικά κρατικά ομόλογα υπερβαίνουν το 4%, ενώ η επίδοση σχεδόν όλων των υπολοίπων δεκαετών ομολόγων που έχουν εκδώσει χώρες της Ευρωζώνης είναι αρνητική, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Το 2017, μόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν προσφέρει υψηλότερα κέρδη, ενώ ήταν και τα ομόλογα με την καλύτερη επίδοση το 2016. Ωστόσο, η ελληνική αγορά ομολόγων δεν έχει ρευστότητα, καθώς σε αυτήν δραστηριοποιούνται λίγοι επενδυτές. Τα υψηλά κέρδη των πορτογαλικών ομολόγων επιτρέπουν στη χώρα να ξεχωρίσει από άλλα κράτη της νότιας Ευρώπης, καθώς συνήθως τα πορτογαλικά ομόλογα ακολουθούν την πορεία των ομολόγων γειτονικών χωρών. Η αλλαγή είναι ακόμα πιο έντονη, αν γίνει σύγκριση με τα τέλη του 2016, όταν υποχωρούσε η τιμή των πορτογαλικών ομολόγων, εξαιτίας του φόβου ότι θα υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της Πορτογαλίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η Πορτογαλία θα εξαιρούνταν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. κρατικών και εταιρικών ομολόγων) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Εχω μείνει έκπληκτος από το πόσο καλά έχουν αποδώσει φέτος τα πορτογαλικά ομόλογα», λέει ο κ. Πάτρικ Ο’ Ντόνελ, διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στην εταιρεία Aberdeen Asset Management. Στα τέλη του 2016, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ιταλίας είχε παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2011, όταν η Πορτογαλία είχε διασωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, το 2017 τα πορτογαλικά ομόλογα ξεχώρισαν. Το κόστος δανεισμού για δέκα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 30 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 45 μονάδες βάσης και του αντίστοιχης χρονικής διάρκειας ισπανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 22 μονάδες βάσης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδήγησαν στην υπεραπόδοση των πορτογαλικών ομολόγων. Πρώτον, ανακάμπτει η πορτογαλική οικονομία και μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας έχει πετύχει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 4,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 2,1% το 2016, δηλαδή κάτω από τον στόχο που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα η Πορτογαλία θα βγει από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, στην οποία είχε ενταχθεί όταν είχε παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η πώληση της τράπεζας Novo Banco αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. «Εχουν υπάρξει ορισμένα θετικά σημάδια, κυρίως η επίτευξη του χαμηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος τα τελευταία 40 χρόνια», σχολιάζει ο κ. Κιμ Λιου, αναλυτής ομολόγων της ABN AMRO. Η έξοδος από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας το επόμενο χρονικό διάστημα, προσθέτει. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS ανάφερε τον Μάρτιο πως η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις», όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, ωστόσο διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στο ΒΒΒ. Η DBRS είναι ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την Πορτογαλία στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα», κάτι που επιτρέπει στην ΕΚΤ να εξακολουθεί να αγοράζει τα ομόλογα της χώρας. Ομως την Πορτογαλία έχει ευνοήσει και η υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη μετά την επικράτηση του κ. Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Χθες η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,45%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. «Το πώς θα κινηθούν μελλοντικά τα πορτογαλικά ομόλογα θα εξαρτηθεί και από το αν θα αρχίσει η ΕΚΤ να περιορίζει τις αγορές ομολόγων», λέει ο κ. Ρίτσαρντ Κέισι, αναλυτής κρατικών ομολόγων της Pioneer Investments.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ