ΚΟΣΜΟΣ

Έληξε η απεργία στο εργοστάσιο της Whirlpool στην Αμιέν της Γαλλίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

Σταμάτησε η απεργία στο εργοστάσιο της Whirlpool στην Αμιέν της Γαλλίας, το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί στην Πολωνία και είχε αναχθεί σε σύμβολο των κακών της παγκοσμιοποίησης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, που άρχισαν στις 24 Απριλίου, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκαν το εργοστάσιο.

Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο αυτό στην Αμιέν, στο οποίο εργάζονται 290 άνθρωποι, τον Ιούνιο του 2018 και να το μεταφέρει στην Πολωνία.

Η Λεπέν, που πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, έγινε δεκτή με χαμόγελα, ενώ οι εργαζόμενοι τράβηξαν selfies μαζί της. Αντίθετα ο Μακρόν αρχικά έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα, προτού ξεκινήσει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου που βρίσκεται σε μια περιοχή της Γαλλίας η οποία ήδη πλήττεται από υψηλή ανεργία εξαιτίας του κλεισίματος και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Οι δύο υποψήφιοι εκμεταλλεύθηκαν την υπόθεση της Whirlpool για να τονίσουν τις διαφορετικές τους απόψεις για την παγκοσμιοποίηση: Η Λεπέν τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους τελωνιακούς φραγμούς. Ο Μακρόν επιθυμεί να ενισχύσει τις ελεύθερες συναλλαγές και να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν χθες υπέρ της λήξης της απεργίας, έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διοίκηση του εργοστασίου και η οποία αφορά ένα σχέδιο διάσωσης θέσεων εργασίας που υπεγράφη από όλα τα συνδικάτα και χαρακτηρίστηκε «ισορροπημένο».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ