Ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ

Ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θυμηδία και απαξίωση υποδέχθηκαν την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και κυρίως τον ισχυρισμό του Αλ. Τσίπρα ότι η επιτυχημένη στρατηγική της κυβέρνησης εξανάγκασε τους δανειστές σε υποχωρήσεις από τις παράλογες αρχικές απαιτήσεις τους, όπως και τη διαβεβαίωσή του ότι, διασφαλίζοντας μια «ισορροπημένη συμφωνία», έχουν τεθεί πλέον οι βάσεις για να εξέλθει η χώρα οριστικά από τα μνημόνια το 2018.

«Ο πρωθυπουργός, που αλυσοδένει τη χώρα με το 4ο μνημόνιο και την εγκλωβίζει στο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”, έχει το θράσος να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια» ήταν η άμεση αντίδραση της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «Πινόκιο στη χώρα των θαυμάτων» που «δεν τον πιστεύει πια κανείς».

Αλλαγή ύφους

«Πώς είναι δυνατόν το 1 δισ. έσοδα από τη φοροδιαφυγή που μου είπε ο κ. Τσίπρας να έγιναν ξαφνικά 80 εκατομμύρια, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών; Εύκολα! Αρκεί να μην σε νοιάζει η αλήθεια» έγραψε στο Twitter την ώρα της συνεδρίασης ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας επικαλέστηκε μια κραυγαλέα αλλαγή στο ύφος του πρωθυπουργού στις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του. «Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα και προανήγγειλε ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περιορίστηκε να πει ότι οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα ρύθμισης του χρέους, πετώντας μέσε σε λίγες ώρες και το αυστηρό ύφος και τις προθεσμίες και τις απειλές. Τι άραγε μεσολάβησε για να κάνει άλλη μια θεαματική τούμπα, από αυτές στις οποίες ειδικεύεται;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας«και ποιοι μπορούν πλέον να παίρνουν στα σοβαρά όσα λέει;».

Εργασιακή ζούγκλα

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ταύτισε μία ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα με τους προκατόχους του. «Προσπαθεί απεγνωσμένα να εμφανίζεται ως πολιτικός αντίπαλος των “δανειστών” και του παλιού δικομματισμού των Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρύψει ότι συνεχίζει επάξια και υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπέρ του κεφαλαίου», αλλά «ούτε τα “αντίμετρα” της εξαθλίωσης, ούτε οι κορώνες περί “εξόδου απ’ τα μνημόνια” μπορούν να συγκαλύψουν τη νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα του λαού, και την εργασιακή ζούγκλα, που φτάνει μέχρι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Στο ζήτημα του χρέους και στο πόσο επενδύει ο πρωθυπουργός στη ρύθμισή του στάθηκε η Ενωση Κεντρώων. Το κόμμα του κ. Λεβέντη όχι μόνον εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ονομαστική μείωση του χρέους», αλλά προεξόφλησε ότι καμία ρύθμισή του δεν θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, υπονοώντας ότι ο κ. Τσίπρας δίνει ψεύτικες ελπίδες στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Ενα άκρως καυστικό σχόλιο, τέλος, έκανε και ο Γιάννης Ραγκούσης στο Διαδίκτυο: «Ακούγοντας Τσίπρα στη Βουλή αναρωτιέσαι πόση άραγε ρητορική κοινωνικής ελεημοσύνης χωρά στην πολιτική μιας Αριστεράς χωρίς αρχές;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή