ΕΛΛΑΔΑ

Το έργο LIFE SOL-BRINE του ΕΜΠ υποψήφιο για τα «Πράσινα Βραβεία»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Υποψήφιο για τα «Πράσινα Βραβεία» (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα είναι το έργο LIFE SOL-BRINE της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου) και του Δήμου Τήνου.

Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα  έργα του προγράμματος LIFE της τελευταίας 25ετίας, επέλεξε τα καλύτερα 5 στις τρεις θεματικές  ενότητες: Περιβάλλον, Φύση-Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή.

Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge).

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση. Η νέα καινοτόμος πιλοτική μονάδα είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης.

Στο ζήτημα της διαχείρισης της άλμης, είχε αναφερθεί και η «Κ» από το 2013, αναδεικνύοντας μάλιστα την τότε πιλοτική μονάδα διαχείρισης της άλμης, που δημιούργησε η ομάδα της κ. Λοϊζίδου.

Το πρόγραμμα SOLBRINE είναι μεταξύ των 5 καλύτερων έργων και συναγωνίζεται για την ανάδειξή του ως το καλύτερο πρόγραμμα της τελευταίας 25ετίας στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Για την ενίσχυση της υποψηφιότητας των έργων έχει ανοιχθεί διαδικασία ψηφοφορίας στο Facebook στην ιστοσελίδα του LIFE την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε και να στηρίξετε το ελληνικό επιστημονικό έργο κάνοντας «like» στο έργο SOL-BRINE.  

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ