Νεκρός ο επικεφαλής ISIS στο Αφγανιστάν

Νεκρός ο επικεφαλής ISIS στο Αφγανιστάν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Σε κοινή επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ. Ο Χασίμπ, που είχε αναλάβει πέρυσι την ηγεσία της ισλαμικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν, μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επίθεση από μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό drone, θεωρείται υπεύθυνος για τον σχεδιασμό πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως αυτή της 8ης Μαρτίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε αναφέρει ότι ο Χασίμπ ενδεχομένως να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών και αφγανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Νανγκαρχάρ. Στην επιχείρηση αυτή, δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού είχαν βρει τον θάνατο. Η ανακοίνωση της Κυριακής, που επιβεβαιώνει τον θάνατο του Χασίμπ, αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για την εξόντωση του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Η αφγανική εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2015, πολεμώντας εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά και των αμερικανικών δυνάμεων. Παρότι διατηρεί δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ, η αφγανική οργάνωση έχει ουσιαστική επιχειρησιακή αυτονομία.

35 νεκροί

Η επιχείρηση βομβαρδισμού της οργάνωσης, που πραγματοποίησαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 27 Απριλίου, οδήγησε στον θάνατο 35 ισλαμιστών μαχητών. Στην επαρχία Νανγκαρχάρ, η αμερικανική αεροπορία αξιοποίησε τη μεγαλύτερη συμβατική βόμβα στο οπλοστάσιό της τον περασμένο μήνα, προκαλώντας τον θάνατο 94 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τεσσάρων διοικητών της ισλαμικής οργάνωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή