Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η θρεψίνη

Κύριε διευθυντά
Εκτός από τα απίστευτα επιχειρήματα που προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη μας προς δικαιολόγηση των νέων μέτρων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσφεύγει και στην επίκληση των αντιμέτρων ως μέγιστο επιχείρημα. Ειλικρινά, δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι». Ειδικότερα, αναφέρομαι στο αντίμετρο της δωρεάν σίτισης των μαθητών δημοτικών σχολείων. Εχοντας φθάσει στο 2017 και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που σε κάθε περίπτωση δεν παύει να αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομικά ενώσεις παγκοσμίως, αποδεικνύεται ότι λίγο απέχουμε από τη 10ετία του 1950 κατά την οποία ενθυμούμαι τη σίτισή μας στα Δημοτικά με την αξέχαστη θρεψίνη και άλλα υποκατάστατα του τυριού. Εξανίσταμαι, λοιπόν, όταν ακούω ότι η δωρεάν σίτιση εν έτει 2017 και μετά 60 χρόνια αναμφισβήτητης οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί μέγα κεκτημένο της πολύμηνης και άνευ ουσίας διαπραγμάτευσης.

Χρηστος Λαμπροπουλος, Συνταξιούχος πολ. μηχανικός

Το κεφάλαιο της ζωής μας

Κύριε διευθυντά
Τι συμβαίνει και η χώρα μου σέρνεται; Γιατί; Γιατί μια ομάδα ερασιτεχνών της πολιτικής το 2017 δεν λέει και δεν κάνει πράξη την αλήθεια; Λες και συμμετέχουν σε διαγωνισμό ανοησίας, ψηφοθηρίας και ατομικού και συντεχνιακού συμφέροντος με όλους τους προηγούμενους που κυβέρνησαν! Γιατί οι νέοι και ικανοί φεύγουν εκτός και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πολιτικής αλλαγής; Γιατί η Ακαδημία Αθηνών απουσιάζει από το μάθημα της πολύχρονης κρίσης; Γιατί δεν αφήσαμε πίσω την κρίση, αλλά συνεχίζουμε να μη μαθαίνουμε; Φαίνεται πως και οι ατομικές μας «τράπεζες» έχουν πτωχεύσει... Οι καταθέσεις ψυχής, ορθού λόγου, δημιουργικότητας, ανιδιοτέλειας, ομαδικότητας, ήθους και παιδείας αποδείχτηκαν λίγες και σώθηκαν. Δεν έχουμε πλέον... είμαστε χωρίς κεφάλαιο ζωής. Και είμαστε μια μακροχρόνια κρίση. Πρέπει να τη σταματήσουμε. Ισως να δανειστούμε λίγο από το κεφάλαιο ανθρώπων με τις πολλές καταθέσεις. Υπάρχουν. Αρκεί να έρθουν μπροστά και ιδιαίτερα στην άσκηση της εξουσίας!!

Επενδύστε στη ζωή!

Επενδύστε στη διαφορετική καθημερινότητα! Επενδύστε στην καλή διάθεση! Επενδύστε στα παιδιά και στην εκπαίδευσή τους, στο μέλλον και στο χαμόγελό τους. Γιατί.. αυτό είναι το πραγματικό χρέος, κύριοι Ελληνες διαπραγματευτές των μνημονίων σας, και όχι το δημοσιονομικό. Επενδύστε στο χαμόγελο των περαστικών. Ζητείται έστω και μία υποψία της καλής διάθεσης. Επενδύστε, λοιπόν, στην καινοτομία των διαπροσωπικών σχέσεων! Επενδύστε στην πολιτική αλλαγή και στην εξάλειψη της υποβάθμισης των κοινών! Επενδύστε στην ατομική σας χειραφέτηση και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης. Επενδύστε στον οικονομικό αλφαβητισμό και στη δημιουργία πολιτικών φορέων με νέους και νέες για να αναχαιτίσουμε το μονοπώλιο της ανοησίας και του λαϊκισμού. Χρειάζεται ο καθένας μας και συνάμα όλοι μαζί να εφεύρουμε τον μαθηματικό τύπο της μέγιστης προσπάθειας και της συλλογικής ευθύνης. Φοβόμαστε να δεσμευτούμε, φοβόμαστε να πιαθαστούμε με τη χημεία της ατομικής δράσης που θα εκραγεί σε ωστικό κύμα δημιουργικότητας. Πολιτικής δημιουργικότητας. Γιατί ο πυρήνας της ζωής μας και των διαφορετικών σχέσεων που περιστρέφονται γύρω από εμάς και την πόλη μας είναι πάντα πολιτικός. Φοβόμαστε ξανά ή δεν είμαστε τολμηροί πολύ να ξοδέψουμε γενναιόδωρα γόνιμες ιδέες και πράξεις άμεσα, ώστε να πάρουμε αποτέλεσμα μεγαλύτερο ή καλύτερο από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα. Επενδύστε στην αντι-κρίση! Επενδύστε στον χρόνο που αφιερώνουμε για την ενημέρωσή μας και επενδύστε πολύ στην αμφισβήτηση και έλεγχο των ειδήσεων.
Επενδύστε στο χιούμορ και στην απομάκρυνση των ακατάλληλων από τις κατάλληλες θέσεις! Επενδύστε στο βιβλίο.
Επενδύστε στο γράψιμο! Επενδύστε στη φωνή σας!!

Κων/νος Δημας-Ιερομνημων, Δάσκαλος, επενδυτής στην αντι-κρίση

Η αξιολόγηση των δικαστών

Κύριε διευθυντά
Κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης έχει δρομολογηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος με τη σύσταση σχετικής γνωμοδοτικής επιτροπής. Εάν δεν υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις, η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Δεν γνωρίζω ποια άρθρα του Συντάγματος θα εισαχθούν προς αναθεώρηση, αλλά πιστεύω ότι μεταξύ αυτών θα είναι το Ε΄ τμήμα του Συντάγματος περί δικαστικής εξουσίας και συγκεκριμένα: 1) περί αυξήσεως του ορίου ηλικίας αποχωρήσεως των ανωτάτων δικαστών και 2) περί του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Τα θέματα αυτά ενδιαφέρουν συγκεκριμένους δικαστές, τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών και τα πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ. 3 του Συντάγματος, η επιθεώρηση των τακτικών δικαστών ενεργείται από δικαστές ανωτέρου βαθμού. Η χώρα είναι διαιρημένη σε δικαστικές περιφέρειες και κατόπιν κληρώσεως ορίζεται ένας ανώτατος δικαστής ως επιθεωρητής σε κάθε περιφέρεια για ένα έτος. Ο επιθεωρητής, αφού λάβει γνώση των δικαστικών δραστηριοτήτων του δικαστή, μελετά τις εκδοθείσες από αυτόν αποφάσεις και έπειτα από προσωπική επαφή με αυτόν συντάσσει και βαθμολογεί, βάσει συγκεκριμένων ερωτημάτων, έκθεση για την ετησία απόδοση του δικαστή. Από τα ερωτήματα, το πιο βασικό και δύσκολο να απαντηθεί είναι η εκτίμηση για την ουσιαστική κρίση και αντίληψη του δικαστή, που για να σχηματίσει πλήρη εικόνα ο επιθεωρητής πρέπει να μελετήσει εκτός από την απόφαση και ολόκληρο τον φάκελο της δικογραφίας, πράγμα σχεδόν αδύνατο λόγω της πληθώρας των υποθέσεων.

Συνήθως ο επιθεωρητής αρκείται στη μελέτη ολίγων αποφάσεων που του θέτει υπόψη ο δικαστής. Μόνον το ανώτερο δικαστήριο, που κατόπιν ενδίκου μέσου εκδικάζει μια υπόθεση, μπορεί να σχηματίσει πλήρη άποψη για την ουσιαστική κρίση του δικαστή και να τη βαθμολογήσει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η βαθμολογία αυτή θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και σε βάθος χρόνου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις ικανότητες του δικαστή και μάλιστα από διαφορετικούς κριτές. Η βαθμολογία αυτή θα είναι συμπληρωματική της παράλληλης επιθεώρησης από τους δικαστές του ανωτέρου βαθμού.

Προτείνω λοιπόν στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος να συμπεριληφθεί και το άρθρο 87 παρ. 3 αυτού με την εξής διατύπωση: Η επιθεώρηση των τακτικών δικαστών ενεργείται από δικαστές ανωτέρου βαθμού και από ανώτερο δικαστήριο, όπως ο νόμος ορίζει. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο αναθεωρήσεως του Συντάγματος, που είχε συνταχθεί από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατά τον Δεκέμβριο του 2014, είχε συμπεριληφθεί η παραπάνω διάταξη.

Λεανδρος Τ. Ρακιντζης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Τα λόγια τα καλά δίνουν δύναμη

Κύριε διευθυντά
Από τις 2-5-2017 η «Καθημερινή» μάς ήρθε με νέες μικρότερες διαστάσεις των σελίδων της. Σχήμα όμορφο, καλαίσθητο, βολικό και εύχρηστο. Εκείνα που μεγαλώνουν κάθε ημέρα στην «Καθημερινή» είναι η υπευθυνότητά της, η εγκυρότητά της, το κύρος της, η αξιοπιστία της, το δημοσιογραφικό της ήθος και η ποιότητά της. Οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι της, οι δημοφιλείς πνευματικοί άνθρωποι-συνεργάτες της και οι διανοούμενοι - στοχαστές της συνέβαλον όχι μόνο σε ένα άριστο δημοσιογραφικό επίτευγμα, πρώτου διαμετρήματος στον έντυπο Τύπο της χώρας και της Ευρώπης, αλλά στη δημιουργία ενός ελληνοευρωπαϊκού δημοσιογραφικού πολιτισμού. Μέσα σε μια πνευματική, πολιτική και δημοσιογραφική φτωχοζωή της χώρας, σε ώρα που «σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα», η «Καθημερινή» ακτινοβολεί φως, περισσότερο φως διαυγές και πεντακάθαρο, εύγε!

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρ. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ