Γαλλία: Έρευνα διεξάγεται για την κυβερνοεπίθεση κατά Μακρόν

Γαλλία: Έρευνα διεξάγεται για την κυβερνοεπίθεση κατά Μακρόν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο Διαδίκτυο, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, ανέφερε δικαστική πηγή την Τρίτη.

Την έρευνα διεξάγει η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας του Παρισιού και επικεντρώνεται στην «δόλια πρόσβαση σε αυτόματο σύστημα δεδομένων και την παραβίαση του απόρρητου της αλληλογραφίας».

Η κρατική υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ANSSI) ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας της έχει ζητήσει να της παρέχει τεχνική υποστήριξη για την διερεύνηση της κυβερνοεπίθεσης.

Ένας ανώνυμος χρήστης ανήρτησε στον ιστότοπο 4chan το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν την λήξη της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, έναν τεράστιο όγκο από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Μακρόν και η διαρροή εξαπλώθηκε ταχέως στο Twitter και το Facebook.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε προειδοποιήσει λίγο μετά πως κάθε δημοσίευση σχετικά με την διαρροή των εγγράφων μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις.

Το κόμμα του Μακρόν σε ανακοίνωσή του τόνισε τα αρχεία που διέρρευσαν αποκάλυπταν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα αυθεντικά έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

«Είχαμε προειδοποιήσει τη Γαλλία για ρωσική κυβερνοεπίθεση»

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Μάικ Ρότζερς, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ρωσία για τη διαρροή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Γαλλία για ρωσική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, πριν από το συμβάν.

«Επικοινωνήσαμε με τους Γάλλους ομολόγους μας. . .και τους προειδοποιήσαμε: Κοιτάξτε, παρακολουθούμε τους Ρώσους. Βλέπουμε ότι παρεισφέρουν στις υποδομές σας», είπε ο Ρότζερς στους Αμερικανούς βουλευτές στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε με τον όρο "υποδομές".

Η αμερικανική εταιρεία ασφαλείας του κυβερνοχώρου Flashpoint είχε αναφέρει αργά την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μια πρώτη εξέταση της κυβερνοεπίθεσης υπέδειξε ότι μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, που φέρει τον τίτλο APT 28, και η οποία συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU, ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από την διαρροή. Εντούτοις, η Flashpoint δεν έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό της.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν.

Αναλυτές ενός ερευνητικού εργαστηρίου των ΗΠΑ, του The Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab, είχαν αναφέρει το Σάββατο πως το αρχικό tweet με το hashtag #MacronLeaks που έγινε viral, αναρτήθηκε πρώτα από τον Τζακ Ποσόμπιεκ, έναν συντάκτη του ακροδεξιού ειδησεογραφικού οργανισμού The Rebel.

Το αρχικό tweet του Ποσόμπιεκ έφτασε τα 47,000 tweets σε τρεισήμισι ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή