Νέα στοιχεία αναμένει η Προανακριτική Βουλής

Νέα στοιχεία αναμένει η Προανακριτική Βουλής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπρόσθετα στοιχεία  για τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον κ. Γ. Παπαντωνίου αποφάσισε χθες να αναμένει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, χωρίς να αποκλείεται τα μέλη της να αποφανθούν τελικώς ότι δεν έχουν καν την αρμοδιότητα να προχωρήσουν την έρευνα που τους ανέθεσε η Ολομέλεια. Κάτι που σημειωτέον δεν απέκλεισαν και τα μέλη που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, καθώς ακόμη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής λάβει από τη Δικαιοσύνη η επιτροπή, δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει την έρευνα κατά του πρώην υπουργού.

Ο λόγος που έχουν περιέλθει σε αμηχανία τα μέλη της επιτροπής –και κυρίως αυτά που εκπροσωπούν την κυβέρνηση– ειναι απλός. Από τις δικαστικές αποφάσεις που έφτασαν στη Bουλή κατόπιν του δικού τους αιτήματος, προκύπτουν μεν σοβαρά κενά και ενοχή του κ. Παπαντωνίου στον τρόπο που είχε συντάξει τα «πόθεν έσχες» του, πλην όμως για πράξεις που προηγήθηκαν της ανάληψης του υπουργείου Αμύνης εκ μέρους του. Με απλά λόγια, σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που μέχρι στιγμής εστάλησαν από το Εφετείο στην προανακριτική επιτροπή, επιβεβεβαιώνεται ότι υπήρχε ένα λογαριασμός της συζύγου του κ. Παπαντωνίου με περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, για τον οποίο η τακτική δικαιοσύνη θεώρησε ότι πιθανώς συνδέεται με τον πρώην υπουργό (ενώ εκείνος είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε σχέση με αυτό το ποσόν), αλλά όλες οι κινήσεις που έγιναν προς αυτόν τον λογαριασμό καταγράφονται μέχρι το έτος 2000. Δηλαδή πριν από την περίοδο για την οποία ελέγχεται ο κ. Παπανωνίου, καθώς ως γνωστόν υπουργός Αμύνης ανέλαβε το 2001.

Με αυτό το δεδομένο δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που προεξοφλούσαν χθες ότι είναι θέμα χρόνου η προανακριτική επιτροπή να ζητήσει από την Ολομέλεια την αυτοκατάργησή της ως αναρμόδια να ελέγξει τον κ. Παπαντωνίου, κάτι που δεν θα έχει προηγούμενο. Και τούτο, διότι ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση όλα τα μέλη της είχαν συμφωνήσει ότι το αδίκημα της απιστίας (για το οποίο αρχικώς ακούστηκε ότι θα ελεγχθεί ο πρώην υπουργός) έχει ήδη παραγραφεί. Ως εκ τούτου, η μόνη περίπτωση να προχωρήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα αφορούσε τυχόν αδικαιολόγητο πλουτισμό του κ. Παπαντωνίου μέσω του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στα χέρια της η επιτροπή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε για το δεύτερο αδίκημα –τουλάχιστον στην περιόδο που ο κ. Παπαντωνίου υπήρξε υπουργός Αμύνης– και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα μέλη της επιφυλάχθηκαν, και να αναμένουν τους πλήρεις δικαστικούς φακέλους που τον αφορούν για να λάβουν την οριστική τους απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή