Αφορμή για σκληρή κριτική το Κτηματολόγιο

Αφορμή για σκληρή κριτική το Κτηματολόγιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κολέγιο των Επιτρόπων συζητήθηκε χθες η πορεία του ελληνικού προγράμματος, με τον επίτροπο Μοσκοβισί να παρουσιάζει τα σημεία της συμφωνίας με τους θεσμούς και να μιλάει για σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, αν και όλοι αναγνώρισαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επιτυχής, κάποιοι επίτροποι άσκησαν σκληρή κριτική για την αδυναμία της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμερμανς (φωτ.) ανέφερε ως παράδειγμα το Κτηματολόγιο, που ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Τίμερμανς τόνισε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει από το 1983 και ακόμα και σήμερα παραμένει ημιτελής. Αλλωστε, όπως αναφέρθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, παρά τα τρία μνημόνια που έχει κληθεί να εφαρμόσει.

Το υπ. Πολιτισμού απορρίπτει αιτήματα για δύο ξενοδοχεία

Τουλάχιστον δύο αποφάσεις έχει υπογράψει τους τελευταίους μήνες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απορρίπτοντας αιτήματα για λειτουργία ξενοδοχείων. Με την πρώτη απόφαση δεν ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη της εταιρείας Μάστερ Αναπτυξιακή Α.Ε. για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων στο Νέο Φάληρο. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν ότι στον σχεδιασμό δεν ελήφθη υπ’ όψιν όμορο νεότερο μνημείο, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης. Με τη δεύτερη απόφαση απέρριψε αίτημα του Δήμου Αρταίων για τη χρήση ως ξενοδοχείου του πρώην Ξενία στο Κάστρο της Αρτας.

Η έλλειψη πελατών και η συνήθεια του φασόν

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος. Είναι ότι δεν έχει πελάτες». Με αυτά τα λόγια ο Γ. Αυλωνίτης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θέλησε να καταδείξει το έλλειμμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα σε προϊόντα επώνυμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ελληνικό σήμα: «Εχουμε μάθει στο φασόν και στο χύμα. Αν συνεχίσουμε έτσι, ακόμη και να μας “κουρέψουν” το χρέος, θα έχουμε συνέχεια χρέος».

Εξασφάλισε άδεια λειτουργίας η Pillarstone

Τη χορήγηση άδειας στην εταιρεία Pillarstone για τη δραστηριοποίησή της στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα εταιρεία, που αποτελεί σύμπραξη των Alpha Bank και Eurobank με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό fund KKR, θα δραστηριοποιηθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που, αν και έχουν υψηλό δανεισμό, είναι βιώσιμες. Ηδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει για την ένταξη στην πλατφόρμα τεσσάρων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η FAMAR και τα «Χρυσά Αυγά», μία εταιρεία από τον κλάδο της ξυλεμπορίας και μία από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμβουλος για το 17% της ΔΕΗ

Αλλο ένα προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς ικανοποιήθηκε χθες. Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Ηταν η μοναδική προκήρυξη που απουσίαζε για την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΠΑ, ΔΑΑ, ΟΤΕ κ.λπ.) για την οποία η κυβέρνηση κωλυσιεργούσε μέχρι πρόσφατα. Το κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται να δώσει ώθηση στις διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να προδικάζεται το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δόθηκε περιθώριο σχεδόν ενός μηνός, προκειμένου να υποβληθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό. Αν, μάλιστα, απαιτηθεί και κανένας μήνας για την αξιολόγηση των προσφορών, τότε ο σύμβουλος για τη ΔΕΗ δεν θα πιάσει δουλειά πριν από τα μέσα καλοκαιριού. Και με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να εργαστεί επί τρίμηνο, τότε θεωρητικά για να υπάρξει μια πρόταση για το 17% της ΔΕΗ, θα είναι προς το τέλος του έτους. Πάντως η προκήρυξη του διαγωνισμού ικανοποιεί άλλο ένα από τα συνολικά 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή