Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα γίνει προτεκτοράτο

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα γίνει προτεκτοράτο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρώτο μνημόνιο έκαψε τον Παπανδρέου, το δεύτερο τον Σαμαρά, το τρίτο τον Τσίπρα, για το τέταρτο μνημόνιο θα χρειαστεί νέος πρωθυπουργός». Τάδε έφη, χθες, ο Γιάνης Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ, σε μία ακόμη συνέντευξή του, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμεινε να εμφανίζει μόνον τις δικές του προτάσεις ως θέσφατες για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αποδομώντας διαχρονικά τις απόψεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και των δανειστών.

«Θα γίνουμε Κόσοβο. Ενα προτεκτοράτο που διοικείται από έναν υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ήταν η κάθετη πρόβλεψή του για το μέλλον της χώρας, ενώ άκρως απαξιωτικοί ήταν οι χαρακτηρισμοί που επιφύλαξε στον διάδοχό του Ευκλ. Τσακαλώτο, για τον οποίο είπε ότι αποδέχθηκε να γίνει δούλος των θεσμών, αφού υπέγραψε το μνημόνιο του 2015. «Δεν υπάρχει νέα συμφωνία, αλλά νέα συνθηκολόγηση. Ο Τσακαλώτος δεν έκανε διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν ο κ. Τσίπρας είναι επαρκής ως πρωθυπουργός να κάνει διαπραγμάτευση, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «είχε τη δυνατότητα να κάνει διαπραγμάτευση όπως και ο κ. Σαμαράς, αλλά δεν έκανε», ενώ απέδωσε την αποτυχία της δικής του τακτικής στο γεγονός ότι «η ομάδα των 5 μελών της διαπραγμάτευσης διασπάστηκε από τους δανειστές», αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει ποιοι ήταν αυτοί που υποχώρησαν ή ενέδωσαν.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί κατηγορούμενος για όσα προκάλεσε στη χώρα η στρατηγική του ευχήθηκε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να κάνουν ειδικό δικαστήριο για μένα για να μιλήσουμε με στοιχεία», ενώ δεν απέκλεισε να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή